Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Turistbussarna vilsna då finska Solsidan spelades in

Från 2017
Uppdaterad 07.06.2017 19:51.
Människor och kanon framför buss
Bildtext Turistbussarna parkerar vid kanonen i Borgå.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Turistbussarnas parkeringsplats intill kanonen i Borgå var till stor del avstängd under onsdagen på grund av inspelningarna av den finska teveserien Onnela. En del turistbusschaufförer hamnade i trubbel då de inte visste hur de skulle köra.

Bland annat hade Borgå guider inte fått information om de tillfälliga trafikarrangemangen vid kanonen. Det berättar Birgitta Palmqvist som är verksamhetsledare vid Kulturhuset Grand och tidigare turismföretagare.

– Jag talade med guiderna som såg hur bussarna körde dit och inte kunde vända. Det blir nog ett kaos, säger Palmqvist.

Bussar
Bildtext Begränsat svängrum för turistbussar på tisdagen.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Då Birgitta Palmqvist tog upp saken i en sluten Facebookgrupp för turismaktörer i Borgå fick hon svar av staden att researrangörerna nog har informerats. Men hon konstaterar att det är omöjligt att nå alla.

– Guiderna var då inte informerade. Det handlar ju bara om en dag så det kanske inte är så farligt, men det är lite olyckligt då säsongen är i full gång.

Hon säger att det borde ha funnits människor på plats för att berätta var det finns alternativa parkeringsplatser. För turistbussarna finns inte riktigt några andra platser än just vid ån i närheten av kanonen, konstaterar Palmqvist.

– Bussarna får inte stå vid Krämaretorget, och parkeringen vid kanonen är det ställe dit turistbussarna har styrts.

Skylt framför bom
Bild: Yle/Fredrika Sundén
Avspärrad väg
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Vid kanonen får Yle Östnyland information om att de tillfälliga trafikarrangemangen beror på inspelningarna av den finska versionen av Solsidan, eller Onnela som den heter.

Däremot vill produktionsbolaget Zodiak Finland ännu inte ge några detaljer om själva inspelningarna. Medierna får bekanta sig med dem senare under sommaren.

Turism- och marknadsföringschef Sari Myllynen vid Borgå stad säger att researrangörerna hade informerats om den avstängda parkeringen på förhand. Alla hade ändå tydligen inte nåtts av informationen.

Dessutom har kommuntekniken haft folk på plats för att styra trafiken under onsdagen.

– Borgå guider hade inte informerats och det är vårt misstag. Vi tar lärdom av det här och informerar bättre nästa gång, säger Myllynen.

Buss och människor
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Parkeringen kommer att vara avstängd ytterligare en dag senare under sommaren.

Sari Myllynen säger att produktionsbolaget inte vill gå ut med information om vilket datum det gäller i det här skedet, eftersom man vill undvika att nyfikna tar sig till inspelningsplatsen.

– Visst är det beklagligt med störningar då turistsäsongen är som intensivast. Å andra sidan är det bra att vi har fått inspelningarna till Borgå och får synas i det här sammanhanget.

Turistbussar kan också parkera vid Krämaretorget och på Biskopsgatan, men där får de bara stå i 15 minuter.

Parkeringen där var avstängd under de omfattande vägarbetena på området i våras. Nu är det ändå fritt fram för turistbussar igen.

Diskussion om artikeln