Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Gläjdebeskedet: Lehtonen och Lahti-Liukkonen klara för beach volley-VM

Från 2017
Taru Lahti och Riikka Lehtonen i farten under beach volley-EM 2016.
Bildtext Taru Lahti-Liukkonen och Riikka Lehtonen i farten under beach volley-EM 2016.
Bild: Georgios Kefalas / EPA / All Over Press

Riikka Lehtonen och Taru Lahti-Liukkonen kommer att få göra VM-debut då turneringen går av stapeln i slutet av juli. Volleybollsförbundet gav beskedet på onsdagen, då det klarnade att duon placerade sig tillräckligt högt i världsrankingen.

Sammanlagt 23 par får en biljett till VM enligt sin ranking – och det var på 23 plats som den blåvita duon hittades i den nyaste världsrankingen. Det betyder att Riikka Lehtonen och Taru Lahti-Liukkonen är klara för VM-debut.

– Som vi hade väntat på den här listan. Så publiceras den och vi får en plats. Det är otroligt. Vi har satsat hårt på den här säsongen så det betyder mycket att få en plats i VM, säger duon i förbundets pressmeddelande.

Utöver de 23 par, som får en VM-biljett enbart på basis av placeringen i världsrankingen, får ytterligare par chansen via världsdelskvoter och så kallade wild cards. Ett system som inte gynnar européer, säger tränaren Kai Liukkonen.

– Kvalsystemet är otroligt jobbigt för europeiska par. Flera hårda lag kommer att hamna utanför turneringen på grund av det här. Men vi behöver inte vara nervösa längre, säger han.

Finland har senast haft representation på VM-nivå år 2013, då Emilia och Erika Nyström placerade sig nia i VM i Polen. Det är alla tiders bästa blåvita placering i ett beach volley-VM.

Duon Lehtonen/Lahti-Liukkonen tog sig för sin del som första finska lag till en final i världstouren för ett drygt år sedan. Den gången var ändå det tyska paret Laura Ludwig – Kira Walkenhorst för hårda.

VM anno 2017 spelas i Österrike och går av stapeln den 28 juli.

Diskussion om artikeln