Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fullmäktigeordförande praktikant för en dag

Från 2017
Riksdagsledamot Joakim Strand och museipedagog Sini Björkholm
Bildtext Fyra av sju rätt. Som avslutning på sin museipraktik fick Joakim Strand försöka identifiera sju kryddor. Museipedagog Sini Björkholm övervakar.
Bild: Yle/Roger Källman

Österbottens museum fick på onsdagen förstärkning i form av Joakim Strand (SFP), riksdagsledamot och stadsfullmäktiges ordförande i Vasa. Strand gjorde praktik inom ramarna för temaveckan "Bjud in en politiker till museet".

Under sin endags praktik hann Joakim Strand bland annat gå en rundtur både i lagren och i visningslokalerna. Han fick också vara med och välja ut fotografier till den skyddade delen av Sandvikens fotbollsstadion.

- Jag hittade bland annat ett jättetrevligt foto på Pekka Utriainen i unga dagar. Han var ju framgångsrik både som spelare och tränare och jag har själv haft honom som tränare, säger Strand.

Satsning på museer ger utdelning

Den nationella kampanjen "Bjud in en politiker till museet" ordnas nu för andra året. Ett tjugotal museer runtom i landet deltar i temaveckan, som koordineras av Finlands museiförbund.

- Det är ett roligt sätt för museerna att berätta om sin verksamhet och hur de påverkar i samhället, säger tf museidirektör Selma Green, som ger dagens praktikant ett gott betyg.

Joakim Strand säger att Vasaborna har all orsak att vara stolta över stadens museer. Han påpekar också att vi i Finland är dåliga på att beräkna de dynamiska effekterna av olika saker - det må då vara vård, olika trafiklösningar... eller museer.

- Till exempel en euro som satsas på museer så kommer 45 gånger tillbaka då man ser på det regionala ekosystemet. Just kopplingen till det mentala välmåendet och allt samarbete med skolor och vårdanstalter är saker som bör lyftas fram, säger Strand.

Diskussion om artikeln