Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Slutsnaskat på Åbodaghemmen

Från 2017
Uppdaterad 09.06.2017 06:19.
Vispar och kakform på en tallrik.
Bildtext Åbo stad går inför en enhetlig linje för dagisbarnens födelsedagar.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Åbo stad har kommit med nya riktlinjer för födelsedagsfirandet vid daghemmen och förskolorna i Åbo.

Från hösten får barnen inte längre ta med sig godis, glass eller kakor hemifrån för att fira sin födelsedag med kompisarna på daghemmet.

Principen har visserligen redan tillämpats på flera daghem och förskolor i Åbo, men från hösten ska alla kommunala daghem följa riktlinjerna.

Det finns två orsaker till det här, berättar Hanna Karlsson som är servicechef för svenska småbarnsfostran i Åbo.

– En orsak är att barnen tandhälsa är ganska dålig nuförtiden och därför tycket vi att godisbjudandet på dagis under dagtid inte är nödvändigt. Barnen i dag har dåliga tänder och med det här vill vi minska på mängden socker som de får i sig. Vi hoppas också att det här ska väcka diskussion kring barnens tandhälsa, säger Karlsson.

Hanna Karlsson
Bildtext Hanna Karlsson
Bild: Yle/Marie Söderman

– Födelsedagsfirandet ska heller inte handla om bjudningen. Vi vill inte att barnen ser framemot någons födelsedag utifrån tanken av vad de kan bjuda på, utan barnet ska vara i centrum.

– Det har i viss mån också förekommit önskemål från föräldrarna att man skulle officiellt gå inför detta. På grund av olika hälsoaspekter har staden också tyckt att det är bra med en gemensam tydlig linje.

I Åbo finns ett femtiotal privata daghem som också fått ta del av de nya riktlinjerna, men då det gäller andra interna saker, så har staden i allmänhet inte blandat sig i hur de privata daghemmen sköter liknande saker.

– Vi har diskuterat ärendet och de olika orsakerna bakom. Min uppfattning är att vi har ganska långt varit överens.

Viktigt att få fira födelsedagen

Vid Lyckobo daghem har man redan i flera år haft principen att barnen inte tar med sig eget godis eller kakor då de firar födelsedag. Men för att fira lite extra har daghemmet bjudit på glass. Men för att minimera sockerintaget har man valt att fira alla veckans eventuella födelsedagar på fredagar, berättar Inka Oksanen som jobbar som barnträdgårdslärare på Lyckobo. Genom att daghemmet stått för glassen så upplever man att man också minimerat frågan kring matallergier.

– Med tanke på alla specialdieter som barnen kan ha i dag så har det varit lättare att vi bjuder på glassen. Då kan vi se till att det finns något annat för dem som inte kan äta glass.

Det här är en princip som föräldrarna också har varit nöjda med, säger Oksanen.

Barnen kommer också i vanliga dagiskläder och hela gruppen samlas för att sjunga och ge kort och en liten gåva till födelsedagsbarnen.

– Det viktigaste är att alla är med och att vi firar tillsammans.

Samma tanke, att fira tillsammans, har man vid Äppelbo daghem. Där får barnen visserligen ännu ta med sig sötsaker eller glass då de fyller år, berättar föreståndare Linda Särs. Men i höst kommer man att anpassa sig efter Åbo stads riktlinjer.

– Vi kommer att fortsätta fira barnens födelsedagar, men eftersom vi har barn på servicesedelplats så kommer vi att gå enligt deras riktlinjer från hösten.

Redan nu går firandet till så att det dukas fram en leksakstårta med riktiga ljus som barnet får blåsa ut. Det sjungs på tre språk och barnet får önska sig en lek eller sång som hela gruppen är med på. Dessutom ges ett födelsedagskort och en liten gåva.

Eventuella sötsaker som tagits med serveras först i samband med maten, så att det inte småäts under dagen. Man ser också till barnens tänder genom att efteråt dela ut xylitoltabletter.

– Det har varit väldigt omtyckt bland barnen och därför känns det som att det har varit viktigt för dem att få bjuda på någonting. Också då man firar där hemma så brukar man bjuda på något och därför har vi också velat ha det så här på Äppelbo.

Det bekräftar också Victoria Rehnberg och Sofia Tuominen i gruppen Gräshopporna har bägge senast fått blåsa ut fem ljus på daghemmets leksakstårta. Det gillar firandet på dagis.

– Man får äta något gott och man har roligt, säger flickorna. Och så får man paket och kort!

Sofia Tuominen och Victoria Rehnberg.
Bildtext Sofia Tuominen och Victoria Rehnberg.

Hur kommer det att gå till hösten då riktlinjerna ändras?

- Jag tror det kommer att väcka mycket diskussion bland familjerna. Det finns säkert de som tycker att det är bra, men det finns säkert också många som tycker att det är tråkigt, säger Särs.

Diskussion om artikeln