Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kramkalas i fullmäktigesalen - nu är Jan Vapaavuori officiellt borgmästare

Från 2017
Uppdaterad 07.06.2017 19:37.
Borgmästare Jan Vapaavuori, fullmäktigeordförande Tuuli Kousa, biträdande borgmästare Anni Sinnemäki, Pia Pakarinen, Nasima Razmyar och Sanna Vesikansa får blommor i fullmäktigesalen.
Bildtext Borgmästare Jan Vapaavuori, fullmäktigeordförande Tuuli Kousa, biträdande borgmästare Anni Sinnemäki, Pia Pakarinen, Nasima Razmyar och Sanna Vesikansa får blommor i fullmäktigesalen.
Bild: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Nyvalda fullmäktige i Helsingfors hade sitt första möte på onsdag kväll. Snabbt fick mötet avbrytas för kramkalas när den nya borgmästaren och de biträdande borgmästarna skulle gratuleras för sina poster.

Det var fullt surr i fullmäktigesalen i Helsingfors stadshus när nya fullmäktige möttes för första gången på onsdag kväll.

Nästan hälften av de invalda i Helsingfors är nya som inte varit invalda tidigare, och sittordningen i salen är helt ny. Innan mötet inleddes var det många ledamöter som passade på att ta bilder i salen, på sig själva och varandra, och hälsa på bänkgrannen och partikamraterna.

Jörn Donner ledde ordet

Jörn Donner fick i egenskap av äldsta invalda ledamoten öppna mötet ("Jag beklagar", hälsade han) och föra ordet tills Tuuli Kousa (Gröna) valts till ordförande för fullmäktige.

Första ärendena efter det var valet av borgmästare och biträdande borgmästare. Efter det fick mötet avbrytas en stund för att gratulera de nyvalda på sina poster: Jan Vapaavuori är nu officiellt borgmästare. Biträdande borgmästare är Samlingspartiets Pia Pakarinen, De grönas Anni Sinnemäki och Sanna Vesikansa
samt SDP:s Nasima Razmyar.

Ledamöterna gick upp i tur och ordning för att uppvakta de nyvalda med blommor, handskakning och kramar.

Efter det avhandlades omkring 20 ärenden om medlemsval till stadsstyrelse, nämnder och sektioner i rask takt.

Diskussion om artikeln