Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sparkade FBI-chefen Comey bekräftar: Trump bad mig lägga ner Rysslandsutredning

Från 2017
USA:s president Donald Trump och den sparkade FBI-chefen James Comey.
Bild: AFP / Lehtikuva

FBI:s tidigare chef James Comey bekräftar i ett skriftligt uttalande uppgifter om att president Donald Trump bad honom lägga ner utredningen om Michael Flynns Rysslandskontakter.

Senatens underrättelseutskott utreder om Ryssland på något sätt var inblandat i presidentvalet i fjol. James Comey ska vittna inför utskottet på torsdagen, och inför det har hans skriftliga uttalande publicerats på utskottets hemsida.

Enligt Comey bad Trump honom att lägga ner utredningen om den tidigare säkerhetspolitiska rådgivaren Michael Flynns Rysslandskontakter. President Trump ska också ha sagt att han behöver och kräver trohet av Comey.

Dessutom ska Trump ha frågat Comey om han vill ha kvar sin tjänst som chef för FBI.

På tisdagen rapporterade tidningen Washington Post att president Trump också skulle ha bett direktören för nationell underrättelseverksamhet Daniel Coats om att få Comey att trappa ner utredningen om Flynns kontakter.

Coats förnekar

Men på onsdagen nekade Coats och NSA:s direktör Mike Rogers till att Trump skulle ha försökt pressa dem till att trappa ner utredningen.

Rogers och Coats hördes av senatens underrättelseutskott på onsdagen. Båda uppger att de inte känt sig pressade till något olagligt, opassande eller moraliskt tvivelaktigt.

Trots ihärdig grillning från utskottets sida vägrade Rogers och Coats avslöja vad de talat om med Trump.

Ny FBI-chef utsedd i dag

Misstankarna om Rysslands inblandning i presidentvalet har skuggat Trumps mandatperiod. Den tidigare säkerhetspolitiska rådgivaren Michael Flynn avskedades efter att det uppdagades att han ljugit om sina kontakter med den ryske ambassadören Sergej Kisljak.

Också FBI utreder Trump-stabens kontakter till Ryssland. Trump gav Comey sparken i maj.

Trump tillkännagav Comeys efterträdare på posten i dag, onsdag. Den konservativa juristen Christopher Wray blir ny chef för FBI.

Källor: Reuters, AFP, AP, Yle

Diskussion om artikeln