Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisöverdirektör Kolehmainen: Polisen har smutstvätt att tvätta

Från 2017
Uppdaterad 08.06.2017 14:18.
Skylt med texten Poliisi Helsinki, Helsingin poliisilaitos, Polisinrättningen i Helsingfors.
Bild: Yle / Christoffer Gröhn

Diskussionen om vem som kände till polisernas Facebookgrupp, där det verkar ha förekommit rasism, är irrelevant, säger polisöverdirektör Seppo Kolehmainen. Det viktiga är enligt honom att man tar tillfället i akt att utrota rasismen från polisväsendet.

– Jag fick höra rykten om gruppen redan i höstas. Jag tog upp saken med polisens ledningsgrupp i november, och uppmanade då alla chefer att kolla upp sin personals beteende på sociala medier, säger Kolehmainen.

Enligt Kolehmainen meddelade kommendör Lasse Aapio några veckor senare att han hade diskuterat med dem som upprätthåller Facebookgruppen, och att allt var i sin ordning.

– Eftersom det inte är fråga om någon officiell informationskanal för polisen så har vi inte kunnat idka förhandscensur. Det går att vidta åtgärder först vid brottsmisstanke, precis som vi gjorde i lördags. Vi har reagerat direkt då vi haft lagenlig rätt att göra det, säger Kolehmainen.

Polisöverdirektör Seppo Kolehmainen.
Bild: yle

Känga mot Helsingforspolisen

– Rasismen måste bort och det är det vi borde fokusera på, inte på om polisstyrelsen har varnats eller inte och när de varnats, säger han.

Kolehmainen ger en känga åt Helsingforspolisen som varnade Polisstyrelsen om den hemliga Facebookgruppen.

– Min fråga är varför tjänstemannen som kände till den här brottsliga verksamheten inte har gjort en brottsanmälan, säger han.

Poliser måste bete sig också privat

– Polisstyrelsen har mycket smutstvätt att tvätta, och det är helt självförvållat, säger Kolehmainen.

Enligt Kolehmainen vidtar man nu åtgärder inom polisen. Bland annat ska man starta upp en etisk upplysningskanal, där personalen anonymt kan anmäla rasistiskt innehåll eller annat de reagerar på.

– Senast nu måste alla inse att en polis måste kunna bete sig, både i tjänsten och under sin lediga tid. Tilliten till polisen får inte bli lidande. Men det här är ett perfekt tillfälle att ingripa mot den rasism som helt tydligt finns inom polisen. Alla måste inse att vi har nolltolerans mot rasism, säger han.

Gruppen utreds nu inom riksåklagarämbetet. Enligt Helsingin Sanomat utreder myndigheten nu material som man fått i våras som härstammar från Facebookgruppen. Materielet består av kommentarer på en enskild nyhet som diskuterats i gruppen.

Också Long Plays artikel ingår i förutredningen. Enligt artikeln ingick både nuvarande och pensionerade och före detta poliser, samt väktare i Facebookgruppen.

Seppo Kolehmainen intervjuades i Yles morgonprogram Ykkösaamu 8.6.2017.

Diskussion om artikeln