Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Gammal Saab jagar Finnairplan mot Åbo

Från 2017
Uppdaterad 08.06.2017 12:38.
Finnairplan av typ Airbus A350
Bild: Finnair

De två flygplanen gör en bullrig färd i minst 400 kilometer i timmen. Hollywoodkänsla utlovas.

Under torsdagen erbjuds chans att beskåda en något märkligare luftfärd mellan Helsingfors och Åbolands skärgård.
Finnairs Airbus A350 lyfter klockan 16 från Vanda och sätter kursen mot Åbo. Hack i häl med Finnairs Airbus lyfter en Saab. Planet är en Saab 105, eller rättare sagt en SK 60 som är en av svenska försvarsmaktens verkliga trotjänare. Skolflygplanet gjorde sin första flygning 1963 och är än i dag i aktiv tjänst.

Under flygningen är Saaben utrustad med kameror anpassade för tagningar i hög hastighet och de klarar av 550 kilometer i timmen. Finnair vill ha bilder på sitt flaggskepp i somrig skärgårdsmiljö och har därför anlitat det svenska bolaget Blue Sky som också utfört flygfotograferingar för Hollywoodproduktioner.

Den lägsta flyghöjden är på 600 meter och planen håller en hastighet på minst 400 kilometer i timmen i den åboländska skärgården. Enligt Finnair kan det medföra en del buller. Inspelningen avslutas klockan 18 då planen återvänder till Vanda.

Planens färd kan följas på sajten www.flightradar24.com med flygkoden FIN1. På fredag deltar planen i en flyguppvisning vid Brunnsparken i Helsingfors.

Diskussion om artikeln