Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SDP ställer upp en kandidat i presidentvalet - ordföranden väntar sig en kamp

Från 2017
Uppdaterad 08.06.2017 17:16.
Bild på kampanjballonger med SDP motiv
Bild: Ismo Pekkarinen / All Over Press

Socialdemokraterna kommer att nominera en egen presidentkandidat. Det intygade partiets ordförande Antti Rinne på torsdagsförmiddagen. Partiet ber alla intresserade att anmäla sig under sommaren.

Tiden för att anmäla intresse börjar den 12 juni och fortsätter till den 26 juni.

Om fler än en person meddelar om sitt intresse för uppdraget ordnas en omröstning om kandidaten bland partiets medlemmar.

Officiellt är det sedan SDP:s partifullmäktige som nominerar presidentkandidaten i september.

Nej från Urpilainen och Heinäluoma

SDP har haft problem i jakten på en presidentkandidat.

Tidigare i veckan upprepade riksdagsledamot Eero Heinäluoma att han inte tänker ställa upp och riksdagsledamot Jutta Urpilainen meddelade det samma i våras.

Trots det tror partiordförande Antti Rinne att det blir tävling om kandidatposten.

- Vi har ju haft en situation där det har funnits två mycket potentiella kandidater. Då vi har fått de här personernas beslut, tror jag att det blir en riktig kamp om vem som blir SDP:s presidentkandidat.

Också partisekreteraren Antton Rönnholm är optimistisk.

- Jag har stora förväntningar faktiskt. Enligt den här diskussionen som vi hade i partstyrelsen så verkar det nog som att det finns flera avdelningar och många partimedlemmar på fältet som har idéer och tankar kring möjliga kandidater, och kommer att föreslå nya kandidater i valet.

Hittills är fyra presidentvalskandidater klara. Republikens president Sauli Niinistö ställer upp för omval genom en valmansförening. Dessutom har Centern ställt upp Matti Vanhanen, De gröna har Pekka Haavisto som sin kandidat och Vänsterförbundet har nominerat Merja Kyllönen.

Uppdaterad klockan 13.30 med Antton Rönnholms kommentar.

Diskussion om artikeln