Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kaj Kunnas får Hjärnförbundets hederspris

Från 2017
Uppdaterad 08.06.2017 13:43.
Kaj Kunnas, nyhetsskolan

Sportprofilen Kaj Kunnas har gjort mycket för att sprida kunskap om stroke. Nu tilldelas han Hjärnförbundets hederspis för sin insats.

Priset, som heter Aivojen asialla, tilldelas årligen en person, arbetsgrupp eller insats som främjar hjärnans välmående eller vården och rehabiliteringen av blodcirkulationsproblem i hjärnan.

Kaj Kunnas fick en hjärninfarkt våren 2016. Han återhämtade sig och har öppet berättat om infarktens symptom, om vården och om sin rehabilitering.

Vi ger inte upp! För en dag dör vi, men alla andra dagar lever vi.

Kaj Kunnas

"Kunnas har aktivt gett stroken ett ansikte, och främjat identifieringen av symptom och förståelsen för hur allvarliga problem med blodcirkulationen i hjärnan är", skriver Hjärnförbundet i prismotiveringen.

Årligen drabbas 25 000 personer av störningar i hjärnans blodcirkulation, så den här frågan berör en stor grupp både drabbade och anhöriga, påminner förbundet.

Kunnas: Tack för stödet!

- Jag vill rikta ett ödmjukt tack till Hjärnförbundet för det här gripande priset, säger Kaj Kunnas.

Han tackar hjärnförbundet för hjälpen och stödet till alla som drabbats av en hjärnskada. Då man går igenom saker tillsammans blir bördan lättare, säger Kunnas.

- Jag vill säga er alla: Vi ger inte upp! För en dag dör vi, men alla andra dagar lever vi.

Kaj Kunnas var sportredaktör på Yle i 27 år fram till i våras, då han sade upp sig av hälsoskäl.

- Både min hjärninfarkt och min frus cancer har ruckat på livsvärdena och det är dags att omprioritera. Det här beslutet skulle ha kommit förr eller senare, men min stroke och min frus cancer gör det aktuellt just nu, sade Kunnas då.

Hjärnförbundet firar 40-årsjubileum i år under temat hjärnan och musik. President Sauli Niinistö är jubileumsårets beskyddare.

Diskussion om artikeln