Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska regeringen tillmötesgår Nordea?

Från 2017
Nordeas koncernchef Casper von Koskull
Bildtext Nordeas vd Casper von Koskull har inte ännu kommenterat dagens nyhet om ett mildrat förslag på avgifter för banker i Sverige.
Bild: EPA/ JESSICA GOW

Den svenska regeringen presenterar en ny modell för en resolutionsavgift. Den blir förmånligare för bankerna i längden och är ett sätt att tillmötesgå Nordea, säger svenska bedömare.

Den svenska regeringens planerade resolutionsavgift är en omstridd fråga och Nordens största bank Nordea har hotat med att flytta huvudkontoret från Sverige, till Finland eller Danmark, till följd av planerna.

Resolutionsavgiften är en avgift som samlas in till en slags krisfond, som ska täcka en del av kostnaderna om det uppstår en bankkris. Det ska hindra att skattebetalarna står för notan, vilket har skett under tidigare bankkriser.

Eftersom Sverige inte hör till EU:s bankunion har regeringen försökt förbättra landets egna regler för att klara av eventuella framtida bankkriser.

En bakre gräns för avgiften

Nordeas kritik mot den planerade avgiften har varit att den försätter banken i en ofördelaktig konkurrenssituation jämfört med banker i andra länder som inte har lika stora avgifter.

I den svenska regeringens nya förslag, som har kommit till efter kritik från flera remissinstanser, höjs avgiften till en början från dagens 0.09 procent till 0,125 procent nästa år. År 2019 blir avgiften 0,09 procent och från år 2020 0,05 procent, fram tills fonden beräknas vara fylld år 2025.

Då ska resolutionsfonden uppgå till tre procent av de garanterade insättningarna. Det blir därmed en bakre gräns för när avgiften inte längre ska betalas.

– Vi tycker att det här är ett välavvägt förslag utifrån det ansvar vi har som regering att säkra risken för skattebetalarna, säger finansminister Magdalena Andersson.

Förslaget kan innebära både goda och dåliga nyheter för Nordea. Banken har inte kommenterat nyheten ännu.

- Vi tar till oss den nya informationen och kommer naturligtvis att utvärdera den, säger Nordeas presschef Petter Brunnberg.

"Tyder på att regeringen och Nordea har samtalat"

I Sverige bedömer flera ekonomijournalister att förslaget är en handräckning för att få Nordea att stanna i Sverige.

- Finansmarknadsminister Per Bolund sade rakt ut på presskonferensen att han inte tror att Nordea flyttar huvudkontoret. Det tyder på att regeringen och Nordea har samtalat om det nya förslaget. För Nordea, och även de andra bankerna, innebär det nya förslaget betydligt lägre kostnader än ursprungsförslaget, säger Birgitta Forsberg, näringslivskrönikör i Dagens Nyheter.

Diskussion om artikeln