Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Rika affärsmän ville grunda Porkala stad – hur gick det sen?

Från 2017
Kyrkslätts bibliotek står bredvid Kyrkslätts kyrka.
Bildtext Planerna på att slå ihop Kyrkslätt, Sjundeå och Ingå har inte gått framåt under de senaste åren. På bilden Kyrkslätts kyrka och bibliotek.
Bild: Yle/ Rose-Marie Dahlström

För två år sedan tyckte tre affärsmän att tiden var mogen för att slå ihop Sjundeå, Ingå och Kyrkslätt. Tanken var att städerna skulle slås ihop till en ny stad med namnet Porkala. Efter våren 2015 har det ändå inte hänt mycket.

- Saken är fortfarande aktuell och inofficiella diskussioner har förts, men några konkreta framsteg har inte skett. Planerna har lagts på is dels på grund av kommunreformen och dels på grund av kommunalvalet, säger Anders Adlercreutz, riksdagsledamot för SFP, men också fullmäktigeledamot och kommunstyrelsemedlem i Kyrkslätt.

Männen bakom planerna är Kone-koncernens styrelseordförande Antti Herlin, Konstsamfundets vd Kaj-Gustaf Bergh och Heikki A. Reenpää, före detta vd för förlaget Otava. Yle Huvudstadsregionen har inte lyckats nå någon av dem för en kommentar.

För två år sedan motiverade de en sammanslagning så här: "Ingå, Kyrkslätt och Sjundeå har tillsammans förmåga och egenskaper som kan utvecklas till en ny kommunmodell i det finländska samhället, med betydande inflytelse på metropolområdet i västra Nyland"

- De här tre herrarna är förstås fortfarande med, men jag vet inte vilken roll de kommer att ha. Jag har senast varit i kontakt med dem i fjol. De bidrog med hjälp i början, men nu är meningen att kommuninvånarna diskuterar frågan vidare, säger Adlercreutz.

KG Bergh
Bildtext Kaj-Gustaf Bergh, vd för Konstsamfundet, vill se att Sjundeå, Ingå och Kyrkslätt blir en stad. De två andra initiativtagarna är Kone-koncernens styrelseordförande Antti Herlin och Heikki A. Reenpää, före detta vd för förlaget Otava.
Bild: Ramirent

Stora planer, små framsteg

Då den gamla idén om kommunsammanslagningen väcktes till liv och presenterades för två år sedan var det meningen att planen skulle gå vidare i rask takt. Bland annat hette det i en rapport att "idéns fäder och finansiärer grundar en stiftelse (Stiftelsen Porkala), med uppgift att stöda vidareutvecklingen av idén".

- Den stiftelsen torde inte finnas, säger Anders Adlercreutz.

Rapporten gjordes på beställning av de tre affärsmännen av konsultföretaget MDI. I rapporten som presenterades sommaren 2015 står det också att det ska inledas förutredningar om den nya kommunen med målet Porkala 2017.

- Den tidtabellen håller nog inte. I Kyrkslätt har vi inte fattat beslut om utredningar och frågan har inte diskuterats konkret i de kommunala organen, säger Adlercreutz.

Också ett företag vid namnet "Porkalas Tillväxt och Utveckling" skulle grundas 2016, men inte heller den planen blev verklighet. Adlercreutz är ändå inte beredd på att begrava tanken om kommunsammanslagningen.

- Personligen kommer jag säkert att ta upp frågan till diskussion. Frågan går vidare om den väcker intresse.

Informationsmöte gällande Porkala stad.
Bildtext Den 11 juni 2015 presenterades Porkalaplanen under ett möte i Porkala. Efter det har väldigt lite hänt.
Bild: Yle/Mira Myllyniemi

Brett samförstånd krävs

Det krävs ett stort samförstånd bland de förtroendevalda i de tre kommunerna för att frågan om en kommunsammanslagning ska gå vidare.

När tror du att Porkala stad kan bli verklighet?

- Det vågar jag inte uttala mig om. En sådan här process tar alltid många år. Det kan hända att sammanslagningen blir av, eller så kan resultatet bli ett tätare samarbete kommunerna emellan, utan egentliga kommunsammanslagningar, säger Adlercreutz.

Den pågående vård- och landskapsreformen har fördröjt diskussionerna om Porkala stad, men Adlercreutz tror också att reformen i viss mån kan underlätta kommunsammanslagningar.

- En del element i reformen gör att det kanske är mer sannolikt än tidigare med en sammanslagen kommun. Ofta fokuserar man i fråga om kommunsammanslagningar på social- och hälsovårdslösningar. De ska nu flytta bort från kommunerna, så plötsligt är det kanske lite lättare att föra vidare tanken på ett tätare samarbete mellan Kyrkslätt, Sjundeå och Ingå, säger Adlercreutz.

Diskussion om artikeln