Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Hundpark och grillfest för flyktingar fick ihkupengar av Lappträsk

Från 2017
Spade och kratta i gräs
Bildtext Här kan Lappträskhundarna nu springa.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Lappträsk delar ut "ihkupengar" för att förverkliga goda idéer under det här året. Hittills har åtta projekt fått understöd. Bland annat har hundparken i Kapellby fixats upp med talkokrafter och snart blir det grillfest för kvotflyktingarna i kommunen.

Tjugo olika projekt får en ihkupeng på 300 euro av Lappträsk kommun under det här året. Föreningar, privatpersoner och företag som har en god idé kan ansöka om pengen.

Pengen kan sedan användas till vad som helst som är allmännyttigt och främjar Lappträskbornas välbefinnande.

Linda Frank är en av dem som har fått en ihkupeng av kommunen. Hon ville rusta upp den gamla hundparken i Lappträsk. Själv har Frank två hundar. Hennes föräldrar samt hennes syster med familj är också hundägare och Lappträskbor.

– Vi flyttade nyligen hit från Borgå. Där fanns det många hundparker och vi är vana vid att de finns, så vi ville att det skulle finnas en hundpark också i Lappträsk där hundarna kan springa lösa, säger Frank.

Hund och barn
Bildtext Hundarna kan springa fritt i den inhängnade parken. Illustrerande arkivbild.
Bild: Lehtikuva

Hon säger att det finns goda möjligheter att rasta hundar i Lappträsk. Men i och med att hennes egen bostad saknar gård så har hon inte riktigt någon plats där hon kan låta sina hundar springa omkring utan att vara kopplade.

Den inhängnade hundparken är ett tryggt ställe där hunden kan gå lös utan att man behöver oroa sig för att den rymmer.

– Vid civiltjänstcentralen finns en park, men den ligger en bit bort och är inte så lätt att ta sig till om man promenerar. I princip borde man ta bilen dit.

Få deltog i talkot

Talkot för att rusta upp hundparken är redan avklarat. Den ligger aningen avsides, en liten bit in i skogen alldeles intill sportplanen i Kapellby, och omges av grönskande träd och blåbärsris.

Nu har gräsmattan klippts, många småbjörkar har fällts ner, och porten samt staketet har fixats. Tanken är att ännu hämta grus till hundparken för att bottnen ska bli lite bättre.

– Men jag var kanske lite besviken på byborna. Ett par deltog och hela min familj deltog i talkot. Jag vet inte riktigt vad resten av Lappträskborna tycker. Kanske de inte tycker att en hundpark är nödvändig, säger Linda Frank.

Hundarna är ändå nöjda med den uppsnyggade parken.

– De vet precis var hundparken är då vi promenerar åt ett visst håll och börjar dra sig ditåt, säger Frank och skrattar.

Skylt som föreställer rävar
Bildtext Ihkupengarna ska främja Lappträskbornas välbefinnande.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Också Mari Lotila och Christina Mickos har beviljats ihkupengar för att ordna ett evenemang som ska främja integration av flyktingar.

Lappträsk fick nya invånare i ett antal kvotflyktingar för några månader sedan.

– Mari Lotila och jag har då försökt komma på något roligt att göra så att våra nya Lappträskbor och gamla Lappträskbor blir mer bekanta med varandra, säger Christina Mickos.

Lära känna grannarna

Mickos och Lotila har planerat in en grillfest för midsommarveckan. Grillfesten ska äga rum på området där kvotflyktingarna bor så att de också får mer kontakt med sina grannar.

– De är muslimer och har ramadan, alltså fastan, på gång, så festen börjar ganska sent på kvällen efter att solen har gått ner i Mekka.

Christina Mickos
Bildtext Arkivbild av Christina Mickos.
Bild: Yle/Carmela Walder

Grillfesten kommer att vara relativt informell. Mest handlar det om att umgås med varandra över lite mat och dryck.

Christina Mickos konstaterar att det är ganska vanligt i Finland att man bjuder in grannarna för att grilla och så lär man känna varandra lite bättre.

Hon säger att många föreningar i kommunen redan nu har bjudit in flyktingarna till sina evenemang. Det är ändå alltid en resursfråga då evenemang ordnas.

Därför tycker Mickos också att ihkupengarna är en bra idé, eftersom tröskeln att ansöka om dem och få dem beviljade är låg.

– Det blir möjligt att prova på sådant som man annars inte skulle prova på. Pengen betyder att man kan betala en avgift som någon i vanliga fall skulle ta från sin egen fick, och då blir det kanske inte av.

Ihkupengarna är helt enkelt ett bra hjälpmedel då man vill arrangera något tillsammans, säger Christina Mickos.

De här har fått ihkupengar

  • MLL Lapinjärven osasto - biobesök för barn och föräldrar
  • LuLi-idrottsföreningen - nattskridskoåkningsprojekt
  • Linda Frank – iståndsättande av hundpark
  • Katri Sibelius – evenemang för föräldrar till barn med specialbehov
  • Joachim Robers – för byggande av miljökonstverk
  • Henna Nieminen – maakuntalaulujen yhteislaulutilaisuus
  • Miina Rantala – för att ordna test av ICT-kunskapsnivå för privatpersoner
  • Christina Mickos och Mari Lotila – ordnande av evenemang för befrämjande av flyktingars integration och spridande av kunskap om mångkulturalism

Diskussion om artikeln