Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Kossor är farligare än vargar

Från 2017
ko sklickar sig i näsborren
Bild: Yle/Maria Wasström

Ska du till landet i sommar? Akta dig för korna. Ska man tro på statistiken och nyhetsrapporteringen är det nämligen kossorna, inte alls vargarna, som är livsfarliga. Vi pratade med mjölkbonden Jesse om dessa gulliga men mordlystna jättar. Hur ligger det till egentligen?

Senast i onsdags dog en person på grund av en koattack, rapporterar bland annat Helsingin Sanomat. Incidenten inträffade i de österrikiska alperna då en kvinna som rastade sina hundar i hagen plötsligt blev stångad ihjäl av en eller flera kossor.

Som sagt är det här inte den första gången en människa blir offer för en mordlysten ko. Mjölkbonden Jesse Mårtenson från Mörskom är inte förvånad över attacken i Österrike.

- Även här i Finland brukar någon jordbrukare nu och då få sätta livet till. Jag tror inte att det händer varje år, men nu och då händer det att nötkreatur stångar ihjäl människor, säger Jesse.

Till och med åkersorken är farligare än vargen ...

Mjökbonden Jesse Mårtenson från Mörskom.
Bildtext Jesse Mårtenson kommer från Mörskom och är mjölkbonde.
Bild: Jesse Mårtenson

Enligt Statistikcentralen är nötkreatur det sjätte dödligaste djuret i Finland och har tagit tolv liv under åren 1998-2015, uppger Helsingin Sanomat. Överraskande nog är vargen det trettonde och därmed det minst dödliga djuret med inga offer under samma tidsperiod.

Det betyder att till och med åkersorken, som krävt 30 liv, är farligare än vargen. Det absolut dödligaste djuret är ändå älgen med dryga hundra offer.

Ännu i fjol visade en liknande statistisk överblick att nötkreatur var det tredje dödligaste djuret i landet. Då var vargen inte ens med på listan.

Finlands dödligaste djur

De dödligaste djuren i Finland mellan åren 1998-2015 och antalet dödsfall de orsakat:

  1. Älg, 101
  2. Häst, 41
  3. Skogssork, 30
  4. Geting, 23
  5. Hund, 21
  6. Nötkreatur,12
  7. Fästing,12
  8. Katt, 3
  9. Björn, 1
  10. Huggorm,1
  11. Bi, 1
  12. Bagge, 1
  13. Varg, 0

Källa: Helsingin Sanomat

Men vad är det som händer i en kossas huvud då den bestämmer sig för att gå i attack? I första hand handlar det om en skyddsmekanism som evolutionen sett till.

- De känner rädsla och skyddar någonting, oftast sina kalvar. När djur blir rädda i en flock så smittar rädslan av sig till alla andra djur i flocken. Då blir det rusning. De tänker ju inte på vad de gör, utan det är deras instinkt som styr dem, säger Jesse.

Oftast attackerar tjuren ensam, medan kossor och kvigor attackerar i flock.

Jesse Mårtenson

#notallcows

Givetvis är inte alla kor lika stridslystna. De som löper större risk för aggressivt beteende är dikor och köttkor som är obekanta för en, men särskilt kvigor och föga överraskande, tjurar. För alla stadibor: Kvigor är kossor som inte kalvat ännu.

- Kvigor är vildare. De är ju lite mindre vana med människor och är yngre.

Man kan nästan jämföra deras sinnestillstånd med människans turbulenta tonårstid, menar Jesse.

Tjurar i sin tur har en starkare beskyddarinstinkt.

- De vill skydda flocken och har mera inbyggd aggressivitet. Tjuren är också betydligt större än kon. Oftast attackerar tjuren ensam, medan kossor och kvigor attackerar i flock.

Försvarsskola för stadibor

Låt oss föreställa oss en promenad på landet en fin sommareftermiddag - solen skiner och myggorna surrar. En flock kossor trampar lugnt i hagen, viftar bort myggorna med öronen och svansen medan de betar långsamt och njutningsfullt. Plötsligt slutar de tugga. Gräset faller ut ur deras käk och de vänder sina snälla blickar mot dig. Ja, mot dig. Vad ska du göra? Inte leka död i varje fall, menar Jesse.

- Var förebyggande. Rör dig lugnt, gå lugnt. Ser djuren hotande ut så ska du bara backa långsamt och gå bort därifrån istället för att försöka paja djuren. Om de börjar springa mot dig så spring då bara. Inte hjälper det så mycket mer sen när de kommer emot dig.

Den effektivaste åtgärden är ändå följande.

- Det är nog skäl att inte gå i närheten av obekanta djur på någons betesmark. Om man inte går dit löper man inga risker heller, säger Jesse.

Med andra ord: Håll dig på den säkra sidan av hagen - eller ring trean, för dig som är stadibo.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln