Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Patrik Laine grämer sig över att missa OS och försvarar Lauri Marjamäki

Från 2017
Uppdaterad 08.06.2017 23:39.
Patrik Laine hade gärna dragit på sig Lejontröjan i OS i februari.
Bildtext Patrik Laine hade gärna dragit på sig Lejontröjan i OS i februari.
Bild: All Over Press

Som bänkidrottare har OS varit något speciellt för Patrik Laine. Därför är Winnipeg Jets stjärnrookie extra besviken över att NHL-spelarna inte kommer att vara med i turneringen i Sydkorea nästa år.

Det är i en intervju med Tammerforstidningen Aamulehti som Patrik Laine beklagar sig över att NHL, IIHF och IOK inte lyckades komma överens och få till stånd ännu en OS-turnering med NHL-proffs.

– Det grämer. Jag har ännu inte varit med i OS, och skulle givetvis vilja spela, säger Laine som tycker om de olympiska spelen.

– Jag har alltid sett OS på tv och följt med hur det går för Finland. Ingen skillnad om det handlat om sommar- eller vinter-OS. Det har varit en stor sak och ännu större skulle det vara om man själv skulle få vara med, säger Laine.

"Marjamäki kan sin sak"

Patrik Laine gjorde i fjol stor succé i sin VM-debut. Han blev vald till turneringens mest värdefulla spelare när Lejonen vann silver i Ryssland under Kari Jalonens ledning.

I årets VM blev Finland utan medalj efter att bland annat Laine tackat nej till spel. Finlands förbundskapten Lauri Marjamäki blev hårt kritiserad under en turnering där Lejonens spel var knackigt.

Men Patrik Laine som i höstas var med i Marjamäkis World Cup-lag bjuder för Aamulehti på ett litet försvarstal för landslagstänaren.

– Marjamäki är en ung kille som redan har vunnit verkligt mycket. Alltid då vi spelade mot Kärpät var det svåra matcher. Det var en utmaning att spela mot den taktiken, säger Laine.

– Han är en bra tränare. Han kan sin sak. Han lär sig säkert också saker längs med vägen, konstaterar Laine om Marjamäki.

"NHL-hockeyn passar mig"

Samtidigt är Laine också väldigt öppen med att han trivs bättre med det taktiska upplägget i Nordamerika än med den spelstil som Finlands landslag och hans tidigare klubblag Tappara ägnar sig åt.

– Jag tycker om NHL-hockey. Man står inte bakom målet och väntar, utan spelet böljar fram och tillbaka och farten är enorm. Man får större friheter på plan. Det passar mig, säger Laine.

– Men ett sånt spel är svårare att spela i Finland då rinkarna är större. Här vinner man som vi sett mästerskap med ”trap-hockey”. Jag tror inte att man skulle kunna vinna med NHL-hockey i Finland, säger 19-åringen.

Diskussion om artikeln