Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Theresa May leder i det brittiska valet - men de konservativa ser ut att förlora sin majoritet

Från 2017
Uppdaterad 09.06.2017 01:04.
Theresa May
Bildtext Theresa May
Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA / POOL

Vallokalsundersökningar pekar på att det konservativa partiet Tories segrar i parlamentsvalet i Storbritannien. De konservativa ser dock ut att förlora sin majoritet i parlamentet.

Enligt vallokalsundersökningarna får de konservativa 314 (-17) och arbetarpartiet Labour 266 (+34) mandat i torsdagens parlamentsval.

Vidare skulle SNP få 34 (-22) , Liberaldemokraterna 14 (+6) och Ukip 0 (-1). Se Reuters grafik.

Theresa Mays konservativa parti hade under mandatperioden 2015-2017 en knapp majoritet med 330 av de 650 platserna i underhuset.

Måste May avgå?

Analytiker talar om ett katastrofalt resultat för premiärminister Theresa May. - om vallokalsundersökningarna stämmer överens med det slutgiltiga resultatet.

Frågan är vad detta kan komma att innebära för Theresa Mays roll som partiledare.

Det slutgiltiga valresultatet blir klart under fredagen.

Det brittiska pundet föll omedelbart efter att vallokalsutfrågningarna hade offentliggjorts.

Brexit, vårdsystemet, utbildningen och säkerheten i fokus

Nu ska premiärministern bland annat försöka lotsa Storbritannien ut ur EU och under de följande två åren förhandla fram villkoren för brexit.

Enligt vallokalsundersökningarna har alla andra partier tillsammans 314 mandat och det konservativa partiet likaså 314 - det vill säga ett "jämnt" parlament " (hung parliament).

Med en svag representation i parlamentet blir det svårare för premiärministern att få stöd för sin linje och då kan förhandlingarna om brexit bli knepiga.

Theresa May och Tories utlyste nyval i tron att brexit skulle bli den stora valfrågan. Istället har mycket fokus legat på britternas överbelastade nationella vårdsystem, nedskärningar i utbildningen och säkerheten i landet.

Väljarstödet för May och de konservativa var starkt i april

Premiärminister Theresa May beslöt i mitten av april att utlysa nyval med målet att stärka stödet i parlamentet inför förhandlingarna om brexit.

Många såg då utlysningen av nyval som ett smart drag från Mays sida eftersom hennes konservativa parti Tories hade stark vind i seglen i april. May räknade med en säker seger och en stärkt majoritet i underhuset.

Jeremy Corbyn.
Bildtext Labourledaren Jeremy Corbin.
Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Plötsligt började stödet för Labour växa

Under vårens lopp fram till valdagen sjönk dock stödet för de konservativa stadigt medan Labour blev populärare.

Labourledaren Jeremy Corbin som tidigare betraktats som svag och för vänsterradikal klarade sig bra i tv-debatterna före valet.

Corbyn har bland annat kritiserat Theresa May för de nedskärningar som gjordes inom polisen medan May var inrikesminister.

De unga britterna har traditionellt varit ytterst lata då det gäller att rösta, men Labour har nu kunnat locka dem bättre, bland annat med tal om att avlägsna universitetsavgifter. De unga tros också nu ha börjat inse att resultatet i brexitomröstningen var en följd av att så få unga hade röstat.

Theresa May blev premiärminister i juli 2016. Hon valdes inte i ett allmänt val utan utsågs av sitt parti när partikamraten David Cameron avgick i samband med britternas ja till brexit.

Blomhav efter terrorattacken i Manchester den 23 maj 2017. Många av offren var unga eller barn.
Bildtext Den senaste tidens terrordåd riktade uppmärksamheten mot att May tidigare har skurit i polisens resurser.
Bild: All Over Press
händer. en äldre persons knäppta händer och så en yngre människas hand ovanpå
Bildtext May föreslog att äldre med inbesparingar ska stå för en större del av sina vårdkostnader själva men fick backa då kritiker kallade förslaget en "demensskatt".
Bild: Mostphotos
Den brittiska artisten Banksys mural om brexit målades på en husvägg i Dover.
Bildtext Under de följande två åren blir brexit en viktig fråga.
Bild: EPA/GERRY PENNY
London 5.6.2017 några dagar efter attackerna som ledde till tio döda.
Bildtext Det terrordrabbade Storbritannien fokuserar också på att motarbeta terrororganisationen IS.
Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA
Parlamentsbyggnaden och Big Ben i London.
Bildtext Parlamentsbyggnaden
Bild: AFP / Lehtikuva

(Det brittiska parlamentets andra kammare, överhuset, har mindre politisk makt och väljs inte demokratiskt. Överhuset består av biskopar och adelsmän som utses av kyrkan och drottningen.)

Diskussion om artikeln