Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Feldt-Ranta funderar på presidentkandidatur

Från 2017
Uppdaterad 08.06.2017 22:54.
Maarit Feldt-Ranta.
Bild: All Over Press/Petteri Paalasmaa

Riksdagsledamoten Maarit Feldt-Ranta (SDP) överväger att ställa upp som presidentkandidat.

Feldt-Ranta, som är SDP:s andra vice ordförande, säger att hon fått så många samtal att hon på allvar funderar på att ställa upp.

- Jag funderar på saken ur alla olika synvinklar över veckoslutet och bestämmer mig nästa vecka, säger hon till FNB.

Viktor Kock, ordförande för Finlands svenska socialdemokrater FSD, säger att han gärna skulle se riksdagsledamoten Maarit Feldt-Ranta som presidentkandidat.

Också tidigare social- och hälsovårdsministern Tuula Haatainen och tidigare inrikesministern Sirpa Paatero har sagt att de funderar på saken.

Den tidigare talmannen Eero Heinäluoma förde fram alla tre namn då han själv tackade nej till en kandidatur.

Också SDP:s första vice ordförande, riksdagsledamoten Sanna Marin, som är inne på sin första period i riksdagen, har nämnts i spekulationerna.

Lokalavdelningarna nominerar

I morse beslöt partistyrelsen att låta lokalavdelningarna nominera kandidater.

Partiledaren Antti Rinne försäkrar att SDP kommer att ställa upp en egen kandidat.

Hittills har kandidatletandet gått trögt när också Jutta Urpilainen, Erkki Tuomioja, Liisa Jaakonsaari och Erkki Liikanen tackat nej.

Rinne säger att partistyrelsen har fört en diskussion om vad samhällsklimatet och den internationella situationen förutsätter av presidenten och presidentskapet.

- Vi kom fram till att det vid sidan av den traditionella utrikes- och säkerhetspolitiken behövs en debatt om klimatfrågor, om mänskliga rättigheter, om globaliseringen och om hur man kommer åt det som orsakar flyktingskap och terrorism.

- Vi anser att presidenten är en mycket viktig värdeledare och att det därför är viktigt att de politiska partierna erbjuder kandidater, säger Rinne.

(FNB)