Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Molnen tätnar över Trump efter den förra FBI-chefen Comeys vittnesmål

Från 2017
Uppdaterad 08.06.2017 22:47.
Den förra FBI-chefen James Comey vittnar inför senaten i USA 8.6.2017.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den avskedade FBI-chefen James Comeys öppna vittnesmål innebär att Vita husets kris i samband med Rysslandshärvan djupnar.

Men otvetydiga bevis för brott kunde Comey inte komma med och Vita huset rapporteras ha firat efter vittnesmålet.

James Comeys vittnesmål hade förutspåtts bli ett politiskt bombnedslag och den tidigare FBI-chefen levererade ett sådant under utfrågningen i senaten.

Comey gav lugna och klara svar under en flera timmar lång utfrågning

Comey, den tidigare åklagaren med årtionden av rättegångar bakom sig, gav lugna, genomtänkta och klara svar under den flera timmar långa utfrågningen.

Han bekräftade mycket av det som hade rapporterats om samtalen med president Donald Trump, gav detaljer och fick förklara sig.

Bara i början av vittnesmålet - då Comey försvarade sig själv och FBI mot Trumps anklagelser om kaos och oprofessionellt agerande - brast masken.

- Det är rätt och slätt lögner. Jag är ledsen att mina tidigare medarbetare tvingades höra dem, och ledsen att det amerikanska folket utsattes för dem, sade Comey.

Den förra FBI-chefen James Comey vittnar inför senaten i USA 8.6.2017.
Bild: AFP / Lehtikuva

Comey: Jag ville gardera mig mot lögner

Temat lögn återkom flera gånger i samband med president Trump under utfrågningen.

Comey sade bland annat att en orsak till att han började föra noggranna anteckningar över sina samtal med Trump var att han var rädd för att Trump skulle ljuga om samtalens innehåll.

Jag var ärligt talat orolig över att Trump skulle ljuga om vårt möte så jag tyckte att det var viktigt att dokumentera det med noggranna anteckningar

- Jag var ärligt talat orolig över att han skulle ljuga om vårt möte, så jag tyckte att det var viktigt att dokumentera det på något sätt, sade Comey.

- Jag hade aldrig upplevt en liknande situation, och kombinationen av alla faktorer fick mig att tänka att jag nog måste skriva ner det här.

Comey uppfattade att Trumps önskan skulle ses som en order

Comey sade att han dels hade fått en direkt fråga av Trump om han kunde lägga ner utredningen mot den avskedade nationella säkerhetsrådgivaren Michel Flynn.

Comey sade också att han dels uppfattade Trumps önskemål om att Rysslandsutredningen skulle försvinna som ett direktiv.

På en fråga om Trump otvetydigt hade bett honom lägga ner utredningen svarade Comey att han inte ordagrant hade fått en sådan fråga.

Han menade ändå att han uppfattade situationen så att Trumps önskan skulle ses som en order.

Den republikanska senatorn Marco Rubio frågade Comey om han känner till någon som har åtalats för att ha yttrat ett önskemål.

- Så vitt jag vet, nej, svarade Comey.

Comey läckte för att få oberoende utredare

Comey berättade att han till en början då han avskedades inte hade för avsikt att läcka innehållet i samtalen, utan att låta utredningarna fortsätta som förut.

Då det ändå visade sig att orsakerna till hans avskedande - att hans underordnade på FBI och folket hade tappat förtroende för honom - enligt honom inte verkade trovärdiga, började han tänka om.

Den sista droppen var då Trump i en intervju med tv-kanalen NBC motsade den egna stabens förklaring, och sade att det var Rysslandsutredningen som var orsaken till avskedandet. Trump hotade med inspelningar av diskussionerna.

Herredumilde, jag hoppas det finns bandningar av samtalen

På frågan om han tror att Trump lät banda diskussionerna utbrast Comey i ett svar som troligen kommer att spelas om och om igen de kommande dagarna på amerikansk tv.

- Herredumilde, jag hoppas det finns bandningar, sade Comey och fortsatte med att säga att han var säker på att sådana inspelningar skulle bekräfta hans version av händelserna.

Comey uppgav att han då delade sina anteckningar med en av sina vänner - en professor i juridik - och bad honom ge dem till pressen.

- Av olika orsaker gjorde jag det inte själv, men jag bad honom göra det, delvis för att jag trodde att det kunde leda till att en särskild utredare skulle utnämnas, sade Comey.

Den förra FBI-chefen James Comey vittnar inför senaten i USA 8.6.2017.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den stora frågan: Var påtryckningen brottslig?

Den stora frågan inför Comeys vittnesmål var om Trump hade begått något brott - maktmissbruk eller inblandning i en pågående brottsutredning - fick inget definitivt svar.

Största delen av de juridiska experterna anser ändå att vittnesmålet inte ensamt ger upphov till brottsmisstankar.

Flera av de republikanska senatorerna ställde frågor vars mål verkade vara att skydda presidenten från misstankar om brott.

Comey sade att det inte var hans sak att avgöra om påtryckningen var brottslig och att han inte kunde bevisa att det fanns något brottsligt uppsåt.

Republikanerna tänker fortsätta försvara presidenten

Representanthusets talesman Paul Ryan gav ett tecken på att republikanerna trots den djupa krisen och dalande popularitetssiffror inför kommande val tänker fortsätta försvara presidenten.

Presidenten är en nykomling då det gäller att regera och han är inte så insatt i protokollen.

Paul Ryan

Enligt Ryan var hela frågan ett missförstånd som berodde på Trumps brist på erfarenhet.

- Presidenten är nykomling i politiken, nykomling då det gäller att regera. Han är troligen inte så insatt i de långvariga protokoll som har funnits för att reglera relationerna mellan justitieministeriet, FBI och Vita huset, sade Ryan.

Donald Trump och James Comey
Bildtext Donald Trump och James Comey
Bild: MICHAEL REYNOLDS/SHAWN THEW

Presidenten är inte någon lögnare

Kommentar från Vita huset efter förhöret

Vita huset rapporteras ha firat att Comey inte förde fram några nya bevis. I en kommentar konstaterar Vita huset att presidenten inte är någon lögnare.

Trumps personliga advokat Marc Kasowitz sade däremot att Trump aldrig hade bett Comey lägga ner någon utredning och påpekade att Comey bekräftade att Trump själv inte var föremål för utredning.

Han kallade också Comeys handlingar för ett försök att hämnas och kallade honom indirekt en lögnare.

Firandet kan ändå anses ignorera den djupa politiska kris som Vita huset tampas med och som inte kunde avhjälpas av utfrågningen.

Framförallt de frågor Comey inte ville svara på under den offentliga utfrågningen kan innebära framtida problem för Trump och hans närmaste krets.

Vilka frågor blev obesvarade?

Största delen av frågorna som blev obesvarade handlade om den så kallade Steele-rapporten.

Rapporten, skriven av en tidigare brittisk spion, innehåller information om känslig information som den ryska underrättelsetjänster ska ha samlat om Trump.

Rapporten ansågs redan ha kullkastats, men det uppges ändå att FBI de facto har kunnat stärka en del av informationen i Steele-rapporten.

Att Comey alltså inte kunde bekräfta att rapporten hade kullkastats offentligt har fått många att tro att en del information i rapporten verkligen kan stämma.

Comey ville inte heller offentligt svara på frågan varför han trodde att justitieminister Jeff Sessions tänkte jäva sig från Rysslandsutredningen. Han sade bara att det fanns flera orsaker till det.

Det som sågs som mest uppseendeväckande var att Comey vägrade att offentligt svara på frågan om Trump själv misstänks för samröre i fråga om den ryska inblandningen i presidentvalet.

Comey: Den ryska inblandningen det viktigaste

Comey själv sade att hans huvudsakliga budskap under vittnesmålet var hur farlig den ryska inblandningen i valet var.

Han listade både flera hackerangrepp men också försök att påverka den allmänna opinionen med falska uppgifter och nyheter.

Han sade också att det hade pågått allvarliga försök att påverka och rekrytera politiker och tjänstemän, av vilka en del verkade ha lyckats.

- Det här var inte heller bara en engångsföreteelse. De kommer att komma tillbaka under kommande val, de kommer att komma tillbaka 2020, sade Comey.

Källor: New York Times, Washington Post, Politico, The Hill, Fox News, NPR, CNN, NBC News.

Diskussion om artikeln