Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jaktförening: De misstänkta tjuvjägarna har tagit bytet med sig

Från 2017
En man går i skogen.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Adrian Perera

Staffan Rönnbacka som är ordförande för Vestersundby jaktförening i Jakobstad tvivlar på de misstänkta tjuvjägarnas berättelse till polisen att djuren lämnats döda eller skadskjutna i skogen. Det handlar om så många djur att de borde ha hittats i markerna redan tidigare anser Rönnbacka.

Jaktföreningen är målsägande i tjuvjaktshärvan i Jakobstad där bland annat ett femtontal rådjur och tre vitsvanshjortar har skjutits av fem personer från Jakobstadsregionen, ingen av de misstänkta skyttarna är hemma från Jakobstad.

Jaktföreningen sköt fyra rådjur i höstas och enligt planen skulle sex till sju rådjur skjutas i höst. Rådjur har funnits i ett tiotal år på föreningens marker och föreningen har sysslat med viltvård för att få en jaktbar stam av rådjur på föreningens område.

Misstänkte lodjur

Inom Vestersundby jaktförening började man redan under fjolåret misstänka att det kanske fanns ett lodjur inom föreningens område eftersom antalet rådjur verkade minska till synes oförklarligt.

Förklaringen var istället att rådjuren och vitsvanshjortarna fallit offer för tjuvjägare.

- Planerna på att skjuta sex till sju rådjur i höst får vi nog glömma efter det här, säger Staffan Rönnbacka.

Vestersundby jaktförening har 58 medlemmar och Staffan Rönnbacka beskriver 30-40 av dem som aktiva jägare.

Rättegång tidigast i höst

Kriminalkommissarie Ove Storvall på Österbottens polisinrättning säger att det inte blir någon rättegång i fallet före tidigast i höst. Förhören med de misstänkta är i princip klara, utlåtanden skall ännu fås av målsägande, det vill säga jaktföreningen och staten.

Vitsvanshjortarna är licensbelagt byte och därför är också staten målsägande i det fallet.

- Vi kommer att kräva så mycket vi kan begära och vi överväger att anlita en advokat, motparten får i vilket fall som helst betala, säger Staffan Rönnbacka.

- Jag tror inte att rådjuren och hjortarna lämnats i skogen som det sagts i polisförhören . Det är så många av våra jägare med hund som rör sig i skog och mark, de borde ha hittat resterna av djuren i så fall. Skyttarna har nog tagit djuren med sig.

Fiskgjuse sköts på föreningens område 2014

Det här fallet som nu uppdagats är inte det första fallet av naturskyddsbrott på Vestersundby jaktförenings område på senare tid. I mitten av augusti 2014 sköts en fiskgjuse med hagelgevär vid Vallans farmområde i Jakobstad.

Då blev skyttarna tagna på bar gärning av fågelskådare som kallade på polis. Det handlade då om flera skyttar som var på kråk- och gråtrutsjakt men tog miste och sköt tre hagelskott mot en fiskgjuse. I det här fallet var skyttarna också från Jakobstadsregionen.

Enligt domen från Österbottens tingsrätt i juni 2015 beslagtogs det hagelgevär som fiskgjusen dödades med och priset på en fiskgjuse är satt till 1 682 euro. Svarande fick ytterligare 350 euro i dagsböter.