Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbottningarna är aktiva motionärer

Från 2017
Uppdaterad 10.06.2017 10:14.
Herman Fogelberg rör sig gärna i naturen på fritiden.
Bildtext Herman Fogelberg rör sig gärna i naturen på fritiden.
Bild: Yle/Anna Ruda

Österbottningarna är aktiva och lever ett sunt liv, det konstaterar sociologen Kjell Herberts som analyserat resultatet från undersökningen om vad österbottningarna helst gör på sin fritid. Herman Fogelberg från Korsholm är en av alla friluftsintresserade österbottningar.

- Helst är jag ute i naturen och så mycket som möjligt, säger Fogelberg.

Herberts beskriver österbottningarna, oberoende av ålder, som hurtbullar som gärna rör sig ute i naturen på sin fritid. Ganska sällan har österbottningen en tävling som mål för sitt motionerande.

Fogelberg säger att han sysslar med nästan allt som har med friluftsliv att göra beroende på årstid.

- Det är långfärdsskridskor, turskidning, kajakpaddling, terrängcykling, vandring, jakt, jag är mycket ute med hundarna både under jakt och för träning, säger Fogelberg.

Familjen har också ett hus i de svenska fjällen och där ägnar de sig åt fjällvandringar och skidåkning.

- Det känns som en helhet när man är ute i det fria. Det är bra för själen, för hälsan, för upplevelserna och motionen. Jag känner att kroppen mår bra av det, säger Fogelberg.

Fogelberg har sprungit på löpband en gång och prövat på gym en gång.

Kjell Herberts
Bildtext Kjell Herberts
Bild: Yle/Roger Källman

Motionerar tillsammans

Kjell Herberts konstaterar att många österbottningar motionerar varje vecka, det kan handla om att vandra i skogen, att motionera för att nå ett mål eller inför en tävling. Många tränar eller motionerar tillsammans med andra.

- Det är inte bara den fysiska motionen som är viktig utan det finns en social bit då man gärna går ut och vandrar med andra, säger Herberts.

- Jag rör mig helst ensam eller i en liten grupp när jag är ute i naturen. Min fru är också väldigt friluftsintresserad och henne går jag gärna ut med, säger Fogelberg.

För dem som är yrkesverksamma är fritiden enligt Herberts väldigt viktig eftersom den är begränsad. De som har mycket fritid kanske inte tänker på att det är fri tid eftersom de kan vara så aktivt engagerade i till exempel en förening att engagemanget blir som ett jobb.

Svar på enkätfrågan om vilka aktiviteter som engagerar. Många lyfter fram sport och idrott.
Bild: HSS Media/Kati Hiekkanen

Småbarnsmammorna önskar sig mer fritid

För studerande eller de som just har kommit ut i arbetslivet tar arbetet och familjen mycket tid och de som är mest stressade är, enligt Herberts, småbarnsmammorna.

- De skulle gärna ha en eftermiddag ledig någon gång eller ett veckoslut då de kunde göra vad de vill och verkligen ha en fri tid, säger Herberts.

Det finns inte så stor skillnad geografiskt i vad österbottningarna väljer att göra på sin fritid, däremot finns en liten skillnad mellan stad och landsbygd.

- På landsbygden är man mera social, medan man i städerna är mera individualister. Trots att man har närmare till grannarna i stan är men mer isolerad, säger Herberts.

Fogelberg växte upp på Brändö i Vasa och som liten spenderade han mycket tid i naturen och på havet. Dessutom hade familjen en sommarstuga i skärgården. Nu bor han tillsammans med sin familj i Södra Vallgrund i Korsholm.

- Vi valde var vi skulle bosätta oss med utgångspunkten att vi skulle kunna vara mycket ute i naturen. Närheten till naturen är allt, säger Fogelberg.

Hur österbottningarna spenderar sin fritid speglar också hur de lever sina liv i övrigt.

- I ett internationellt perspektiv ska vi nog skatta oss lyckliga att vi har nära till naturen, vi har nära till vänner och bekanta och vi utnyttjar de resurser vi har. Många som bor i storstäder tycker att de har långt till grönområdet eller sommarstugan, säger Herberts.

Underökningen "fritid" gjordes som ett samarbete mellan Yle Österbotten och HSS Medias tidningar från den 12 januari till den andra februari och 2247 österbottningar svarade på enkäten.

Österbottningarna är aktiva motionärer

3:54