Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Slutet nära för FNB? – KSF och HSS kan överge nyhetsbyrån

Från 2017
Uppdaterad 04.09.2017 17:29.
Finlandssvenska dagstidningar.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

De finlandsvenska tidningsjättarna KSF Media och HSS Media överväger att ge upp Finska notisbyrån. FNB måste ändra sina texter så att de blir bättre anpassade till digitala plattformar, säger Svante Wahlbeck, vd för KSF, som ger ut bland annat Hufvudstadsbladet.

I dagsläget har Finska notisbyråns svenska avdelning tre stora kunder: KSF Media, HSS Media och Svenska Yle. Det här efter att Åbo Underrättelser lämnade FNB.

- Det har framförts ett direkt hot om att om en av dessa tre lämnar FNB-samarbetet så faller hela FNB ihop, och det är ju ett ganska otrevligt hot att leva under så vi måste givetvis titta att vad är vår krisplan ifall det skulle gå så här, säger Svante Wahlbeck.

Samtidigt låter det som att KSF Media är en del av hotet?

- Det är ju förstås så att om KSF till exempel väljer att inte fortsätta samarbetet med FNB så skulle det då betyda att FNB inte kan fortsätta.

Svante Wahlbeck, ny vd på HSS Media.
Bildtext Svante Wahlbeck
Bild: Vasabladet/Mikael Nybacka

På FNB säger vd Mika Pettersson att han inte kommenterar frågan närmare så länge förhandlingarna pågår.

Enligt Svante Wahlbeck förs diskussionerna mellan FNB och KSF Media i god anda, men KSF överväger också andra alternativ. Ett förslag som Svante Wahlbeck kastar fram är att FNB skulle skräddarsy material endast för de kommersiella aktörerna - material som Svenska Yle inte skulle publicera.

Men vi har inte kommit fram till någon bra lösning ännu.

― Svante Wahlbeck

Inget FNB? Då behövs plan B

Ifall FNB faller samman behövs en annan plan, för annars blir tidningarna plötsligt utan en stor del av sitt nyhetsflöde. För KSF:s del riktas blickarna mot finskt håll. Det handlar om Lännen Medias samarbete, där elva tidningshus ingår. Tidningshusen delar på innehåll sinsemellan, och verkar enligt Wahlbeck väldigt nöjda med samarbetet.

Det samarbetet är på finska, vilket skulle betyda en del översättningsjobb på KSF, som förutom Hufvudstadsbladet ger ut Västra Nyland, Östnyland och Hangötidningen.

- Men översättning börjar vara mera en teknikfråga i dagens värld än en personresursfråga. Texterna översätts ganska långt automatiskt och sedan är det bara den sista handpåläggningen som behöver ske.

HSS: FNB efter i det digitala

Också Vasabladet, Österbottens tidning och Syd-Österbotten innehåller i dag FNB-texter, men HSS Media överväger likaså en framtid utan nyhetsbyrån.

Vasabladets chefredaktör Niklas Nyberg säger att HSS håller på att se över sina alternativ för framtiden, och i den utvärderingen ingår FNB. Att gå ur är ett av alternativen.

- Inte är vi ju fullt ut nöjda, kan vi kanske ärligt säga. Det är inget fel på kvaliteten i sig, utmaningen ligger i att kanske vi som tidningshus snabbare går framåt i den digitala transformationen än vad FNB eller STT gör.

Niklas Nyberg på Vasa torg
Bildtext Niklas Nyberg
Bild: Yle/Petter Sandelin

Att Finska notisbyrån nu har Yle som kund har också gjort läget problematiskt, säger Niklas Nyberg.

- Samma material som vi försöker göra en prenumerationsaffär av går ut gratis i Yles kanaler. Det upplever vi också som utmanande.

Finlandssvenskt samarbete på gång?

FNB står i dag för stora delar utrikesbevakningen, nationella- och internationella sportbevakningen och en del av inrikesbevakningen i Vasabladet.

Chefredaktör Niklas Nyberg är ändå övertygad om att tidningen, och HSS Media överlag, skulle kunna klara sig utan nyhetsbyrån i framtiden.

Lännen Media är ett alternativ som diskuterats också inom HSS, men Niklas Nyberg säger att det skulle vara mer intresserant att se vad man kunde göra på finlandssvenskt håll.

Har ni fört diskussioner med KSF Media?

- Naturligtvis är vi medvetna om varandras synpunkter i den här frågan och har diskuterat. Vi funderar hela tiden på hur vi kunde bli starkare även genom att samarbeta.

Artikeln uppdaterades klockan 10.05

Artikeln uppdaterades 12:55 med en precisering om vad FNB förser Vasabladet med för material och rättades. I ursprungsartikeln stod det att ett tjugotal tidningar ingår i Lännen Medias nyhetssamarbete. Det rätta antalet är 11.

Diskussion om artikeln