Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Knipan öppen för nattklubbsverksamhet

Från 2017
Uppdaterad 12.06.2017 09:04.
Restaurang Knipan, en flytande restaurang som representerar Ekenäs.
Bildtext Landmärket Knipan kan till viss del ta över den nattklubbsverksamhet som "lillasyster"-byggnaden i Norra hamnen tidigare har ansvarat för.
Bild: Yle/Anna Björkqvist

Långsiktigt kommer det att inverka negativt på uteserveringarna i hamnen om det inte finns någon nattklubb i Norra hamnen, säger Albatros krögare.

Under våren blev det klart att hamnmagasinet i Norra hamnen inte kommer fungera som nattklubb. Number One fick inte fortsatt hyreskontrakt.

- Den här sommaren kan vi rent av ha nytta av det att folk stannar kvar hos oss längre, men långsiktigt ser jag det endast som negativt, säger Andreas Holmström som är krögare på restaurang Albatros i Norra hamnen.

"Alla ryms inte på Santa Fé"

Uteserveringarna i hamnen har under flera år samarbetat med de nattklubbar som har verkar i hamnområdet.

- Förut kom folk ut tidigt på kvällen för att njuta av några drinkar och vid tolvtiden rörde de sig sedan till Number One eller Santa fe. I år finns endast Santa fé kvar och dit ryms ingalunda alla, säger Holmström.

Krögare Andreas Holmström på Albatros
Bildtext Albatros krögare Andreas Holmström tror att den här sommaren kan gynnas av att Ettan inte längre finns. Kunderna stannar i så fall längre. Långsiktigt är han ändå oroad för framtiden.
Bild: Yle/Anna Björkqvist

Han säger att Santa Fé som är fullsatt också vintertid, inte räcker till för att täcka sommarens tryck.

- På sommaren är det ännu fler människor i rörelse plus turister, säger han.

Baren rustas i Knipans övre våning

På restaurang Knipan utesluter man inte tanken på att nå också yngre vuxna med nattklubbsverksamhet. Under avslutningshelgen hade Knipan en lyckad studentfest.

- Jag visste inte att det skulle bli så populärt som det blev, så det gav mersmak åt både gästerna och oss, säger Hans Lundström som driver Knipan.

Efter studentmiddagen fortsatte festen på restaurangen med DJ och dans. Hurdan möjlighet Knipan har att ta emot unga flera sommarkvällar måste Lundström utreda.

- Vi måste först kolla vad vi har för bokningar. Vi har bröllop och andra tillställningar som kommer först.

Krögare Hans Lundström på Knipan.
Bildtext Hans Lundström driver restaurang GH klubben som förflyttar sin verksamhet från Bryggerigården till Knipan på sommaren.
Bild: Yle/Anna Björkqvist

Första steget blir att sätta i ordning baren som finns i den övre våningen och där fortsätta verksamheten. Det är ändå i mindre skala, säger Lundström.

- Det blir nog på nedre våningen också. Det beror på vad vi har för band.

Hur passar det här ihop med att Knipan är en finare restaurang?

- Det blir lite av en balansgång, men å andra sidan är det de unga som blir äldre. Det är lika bra att de vet färdigt vart de ska komma, säger Lundström.

Nöjer sig med bargäster

På Albatros har Andreas Holmström varken möjlighet eller direkt intresse av att syssla med nattklubbsverksamhet.

- Vi är en uteservering och då finns det vissa begränsningar gällande ljud. Vi kan inte ha en nattklubbsvolym, säger Holmström.

Efter klockan elva får uteserveringen endast spela bakgrundsmusik.

På våren försökte Albatros hålla takterrassen öppen längre än klockan tolv, vilket också polisen ställde sig positiv till. Det blev ändå nej från Regionförvaltningsverket säger Holmström.

- Eventuellt skulle vi kunna ha fått ha den öppen senare men då utan bakgrundsmusik. Vi hade inte tänkt ha disco på vår takterrass.

Den övriga uteserveringen får vara öppen till halv två på natten.

Förfestställe vid stranden

Inte heller Bossa Nova Beach Club vid Ormnäs camping har intresse av att förvandla strandrestaurangen till en nattklubb.

Dave Huldin och sonen Cornelis på stranden vid restaurang Bossa nova beach club
Bildtext Dave Huldin driver den nya restaurangen vid Ormnäs camping. Här har han med sig sonen Cornelis.
Bild: Yle/Anna Björkqvist

- Vår tanke är mera att skapa en ordentlig förfest. Stranden är vårt viktigaste element och därför ska vi starta tidigt på eftermiddagen och fortsätta till elva. Vi är absolut inte en nattklubb utan mera av en dagsklubb, säger krögare Dave Huldin.

Förändrad krogkultur

Nattlivet i Ekenästrakten har stått stilla under de senaste åren, säger Huldin som har arbetat länge i restaurangbranschen.

- Jag tror att intresset delvis svalnar hos konsumenten då det inte sker så stor utveckling.

Han tror ändå att dagens unga är intresserade av nattlivskulturen.

- Åren då man just har fyllt arton är väldigt viktiga och en rolig tid, säger Huldin.

Kunderna rör sig österut

Då Huldin var ung fanns det flera nattklubbar att välja mellan. Nu är de färre vilket kan bero på att kunderna enklare kan ta sig till närliggande storstäder, säger Huldin.

- Det är svårt att konkurrera. Om man vill ha en ordentlig utekväll är det nära till Helsingfors där utbudet är ett helt annat.

Mannerheimvägen i Helsingfors 7.1.2016 kl. 8.50.
Bildtext Avståndet till storstäderna känns kortare i dag, tror Huldin.
Bild: Yle/Petter West

Huldin tycker ändå att det finns en bra restaurangkultur i Raseborg. Vintertid kan det ändå vara kämpigt.

- Folk gå inte ut så ofta som man som året runt-företagare önskar, säger Huldin.

Färre går ut

Huldin tycker att mängden personer som går ut har minskat under årens lopp.

- När jag var ung var det kö alla helger till nattklubbarna och det fanns några olika ställen att välja mellan. Restaurangerna nere i hamnen var betydligt mer fullsatta än vad de är i dagens läge, säger han.

Huldin tror att åtminstone personer i hans ålder väljer att stannar hemma.

- Det är lätt att laga bra middag hemma tillsammans med vänner.

Varför blir vi upprörda då saker förändras?

Tonåringarna sitter inte längre i parkerna på avslutningshelgen och unga går inte ut på krog på samma sätt som på 80-talet. Varför är det så och varför stör förändrade vanor?

- Det här med barers popularitet är också något som växlar och kanske de inte är så inne just nu. Men antagligen återkommer de efter ett tag igen, säger folklorist Lena Marander-Eklund.

Ungdomars alkoholvanor har under de senaste åren förändrats mot det sundare.

- Det är bra både ur ett folkhälsoperspektiv och ett ordningsperspektiv, säger Marander-Eklund

Intresset för danslavar svalnade för många år sen. Håller vi nu på att tappa intresse för parkhäng och uteliv?

- Jag kan ana en tanke om att du anser att uteliv är ett sätt att liva upp en småstad, men det är fråga om ur vilket perspektiv man ser på saken, säger Marander-Eklund.

Hon menar att man kan prioritera allt från folkhälsa och ordning till umgänge då man bedömer vad som är viktiga vanor.

- Vi tenderar ofta att tycka att så som vanorna var just då vi själva var unga/i rätt ålder var de rätta. Kanske man numera umgås mera virtuellt, kanske folk umgås mera i hemmen, säger Marander-Eklund.

Marander-Eklund säger att vi blir upprörda på att saker inte är som förr eftersom det vi blivit vana vid då vi formats till vuxna är avgörande.

- Jag kommer ihåg då en äldre herreman frågade varför kläderna och musiken inte kunde vara som på 50-talet då kvinnorna hade vackra klänningar och musiken var bra. Han förstod inte att smak är kulturellt konstruerat. Det finns inte en given smak varken gällande skönhet eller musikstilar, säger hon.

Diskussion om artikeln