Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Hietanen & Kela: Litteratur om Nordkorea

Från 2017
Anne Hietanen och Eva Kela
Bild: Yle Kuvapalvelu

Tre tips på böcker skrivna i eller om de totalitära förhållandena i Nordkorea

Text: Eva Kela

1.Blaine Harden: Flykten från Läger 14: den dramatiska rymningen från ett nordkoreanskt fångläger

Boken är skriven av den amerikanska journalisten Blaine Harden. Det är en biografi om nordkoreanen Shin Dong-huyk, som föddes i ett arbetsläger 1982. I tjugo år fick han utstå svält, tortyr och angiveri. Shin lyckades fly och fann plötsligt en helt ny värld, på andra sidan lägrets taggtrådar. Boken blev en hit och beskrevs som en av de första böcker som berättar om de hemska förhållandena i nordkoreanska arbetsläger. Shin erkände dock för några år sedan att åtminstone delar av berättelsen är överdrivna eller rent av påhittade.

2. Yeonmi Park: För att kunna leva

Park flydde från Nordkorea till Kina 2007 då hon var 13 år gammal. Du har kanske stött på hennes gripande berättelse på sociala medier. På en video öppnar hon gråtande och skälvande upp skälvande sitt hjärta. I boken får vi följa henne från uppväxten i den nordkoreanska staden Hyesan till flykten till Sydkorea via Kinas undre värld av människosmugglare och trafficking. Hon blir en ledande människorättsaktivist innan hon fyllt 21.

3. Bandi: Anklagelsen

Anklagelsen är en novellsamling och ett unikt vittnesmål om samhället i den slutna staten Nordkorea. Bandi (=eldfluga på koreanska) är en pseudonym och författaren sägs fortfarande leva i landet. Han har i hemlighet skrivit texterna och under farliga förhållanden fått dem utsmugglade till Sydkorea, där de publicerades 2014. Boken kom ut på både svenska och finska i våras och vi pratar om bland annat den i veckans avsnitt av Hietanen & Kela.

#22 Nord- och Sydkorea

40:10

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln