Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nickby brandstation renoveras i sommar - nybygge inte aktuellt

Från 2017
dörrar vid brandstation
Bild: Yle/Erica Vasama

Fuktskadade Nickby brandstation i Sibbo ska renoveras i sommar. Fortfarande hoppas räddningsverket på en ny station, men ett nybygge är inte aktuellt i all hast.

- Vi får inte en ny station nu, men det görs förbättringar, säger Peter Johansson, räddningschef vid Räddningsverket i Östra Nyland.

Juha Pohjonen, lokalservicechef i Sibbo, berättar att kommunen som bäst har konkurrensutsättningen på gång gällande inomhusjobben.

Arbeten ska göras både inomhus och utomhus. Det handlar till exempel om förnyandet av ytor och takarbeten.

Som Yle Östnyland berättade i slutet av fjolåret konstaterade Regionförvaltningsverket i Södra Finland att byggnaden är i uselt skick. Regionala räddningsnämnden i Östra Nyland begärde ett utlåtande av Sibbo kommun, och kommunen tar alltså nu tag i problemen.

Nya baracker i slutet av året

- De nya barackerna för sjukvårdspersonalen kommer i början av december, säger Pohjonen.

De nuvarande barackerna, som togs i bruk för att få extra utrymme, uppfyller inte dagens krav. De är dessutom antingen kalla på vintern eller heta på sommaren, berättar Johansson.

Dessutom har man förnyat ytorna i bastun, som enligt Pohjonen ändå inte hade med fuktskadorna att göra.

Peter Johansson besökte brandstationen i Nickby senast i torsdags.

- Manskapet var nöjt med den förnyade bastun. Bara arbetet fortskrider och slutförs så kan vi kanske igen vara en stund i lite bättre förhållanden, säger han.

Räddningschef Peter Johansson vid en släckningsbil av samma typ som den som ska bytas ut
Bildtext Peter Johansson (arkivbild)
Bild: Yle/Sune Bergström

"Luften blivit bättre"

Luften i stationen har nu blivit bättre, anser Johansson. Personalen har också mått bättre, säger han.

- Där är friskare luft enligt min personliga, subjektiva åsikt. Jag har inte hört någon i personalen klaga på sistone av hälsomässiga skäl.

Ventilationskanalerna har också putsats och en del grävningar har gjorts vid ytterväggarna, vet Johansson berätta. Sibbo kommun bekostar renoveringsåtgärderna, medan räddningsverket är hyresgäst.

Renoveringsbudgeten ligger på 100 000 euro, och dessutom tillkommer 3 500 euro per månad i kostnader för barackerna, som kommunen hyr i fyra års tid.

Och vad händer sedan? Planer har funnits på en helt ny brandstation i Nickby omkring 2018, eftersom de nuvarande lokalerna är oändamålsenliga.

Peter Johansson tror ändå inte att ett nybygge är aktuellt i all hast.

- Min gissning är att vi går för nära landskapsreformen, men vi får se. Jag hoppas innerligt att vi någon dag skulle se en ny station.

Inget större förrän landskapsreformen avklarad

Johansson tror att kommunerna är ganska försiktiga med att investera i nya byggnader inför reformen, speciellt i byggnader som sedan flyttar över till landskapen.

Juha Pohjonen bekräftar att ingenting händer på den här punkten före landskapsreformen, då hela räddningsväsendet förnyas.

- Vi försöker med åtgärderna nu trygga verksamheten i Nickby och se till att lokalerna tryggt kan användas, säger han.

Enligt Pohjonen har han fått en del uppgifter om symptom hos personalen till följd av den dåliga inneluften.

Vad anser då räddningschef Peter Johansson, räcker det som görs nu eller borde något göras annorlunda?

- Åtgärderna svarar ju på de krav som regionförvaltningsverket har ställt, men inte handlar det ju om en ny station. Oberoende av reparationer som görs så kommer det inga kvadratmeter till.

brandstation och barack
Bildtext Nickby brandstation (arkivbild)
Bild: Yle/Erica Vasama

Brandstation på annan plats?

Den nuvarande stationen ligger inte heller på det mest optimala stället, mitt i Nickby centrum. Om det någon dag blir aktuellt med ett nybygge anser Johansson att man borde beakta både framtida bostadsområden i Sibbo och generalplanen.

- Man kan inte bara titta på situationen i dag. Sen är frågan om en station räcker, eller om det borde byggas två. Sibbo är en avlång kommun.

Johansson anser att man för tillfället skulle klara sig med en ny station, placerad strategiskt i mitten av kommunen.

Sibbo kommun ska ge en slutrapport till regionförvaltningsverket över situationen och åtgärderna vid Nickby brandstation.

- Vi kommer från räddningsverkets sida att följa med om de åtgärder som görs motsvarar kraven. Jag tror inte att det blir problem med det, för Sibbo har tagit itu med saker och ting. Vi följer med jobben i positiv anda, säger Johansson.

Diskussion om artikeln