Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Logomo i Åbo visar nutidskonst hela sommaren

Från 2017
Uppdaterad 11.06.2017 09:56.
En konstutställning med ett konstverk gjort av stråkinstrument.
Bildtext Roberto Puglieses konstverk La Finta Simplece.
Bild: Yle/Lina Frisk

Målningar, skulpturer, ljudinstallationer, fotografier och videokonst av både inhemska och utländska konstnärer presenteras i Åbo i sommar. Nu på helgen öppnar Art Goes Logomo - största utställningen av nutidskonst i Åbo på 20 år.

Gallerist Frej Forsblom från Makasiini Contemporary har sammanställt utställningen tillsammans med Logomo.

- Idén till utställningen kom egentligen från Logomos sida. De ville jobba tillsammans och skapa en utställning. Vi ville göra det stort och högklassigt. Det tycker jag att vi har lyckats med.

Frej Forsblom.
Bildtext Frej Forsblom.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Forsblom säger att Åbo är en viktig sommarstad. Därför vågar de göra en så stor satsning.

- Det finns mycket turister i Åbo som kan komma hit. Nu finns det en bra orsak att besöka Logomo också på sommaren, säger Forsblom.

Enligt honom är Logomo en ypperlig plats för konstutställningar. Men det har varit svårt att utnyttja den ungefär tusen kvardratmeter stora lokalens fulla potential.

- Det här är största utställningen jag någonsin gjort. Lokalen är fantastisk. Det tog hela våren att på riktigt förstå storleken på lokalen och de åtta rummen.

Varierande konst

Utställningen är en kombination av målningar, skulpturer, ljudinstallationer, fotografier och videokonst. De flesta konstverken på utställningen är färgstarka och de tjugo olika konstnärerna jobbar med mycket varierande tekniker.

- Utställningen är en intressant växelverkan mellan inhemska och utländska konstnärer, och mellan olika tekniker. Alla konstnärer är i en speciell fas av deras karriärer just nu. Kombinationen är väldigt lyckad, säger Forsblom.

Många konstnärer har producerat helt nya verk inför Art goes Logomo. Vissa av konstverken blev färdiga i sista minuten.

- Det är alltid så när man jobbar med många konstnärer. Det har hänt förut att konstverken ännu inte hunnit torka när utställningen öppnar. Många konstnärer är vana vid att jobba till sista minuten.

Konstnärerna nöjda med utställningen

Italienska konstnären Roberto Pugliese är musiker och kompositör. I hans konstverk kombinerar han ljud och form.

- Min konst är en balansgång mellan det visuella och audiovisuella. Det är första gången jag ställer ut min konst i Finland och det känns väldigt bra. Den här utställningen är stor, men har ett djup, säger Pugliese.

Inhemska konstnärerna Viljam Heinonen och Jenni Vakkilainen har gjort helt nya verk inför utställningen. För dem är det ett stort steg i karriären att delta i Art Goes Logomo.

- Vi diskuterade just med varandra om hur fantastisk möjlighet den här utställningen är för unga konstnärer som vi. Jag kan knappt förstå att jag får visa mina verk här trots att det bara gått några år sedan jag blev utexaminerad bildkonstnär, säger Heinonen.

Viljam Heinonen framför sitt konstverk.
Bildtext Viljam Heinonen.
Bild: Yle/Lina Frisk.

- Det här är verkligen en dröm för mig också. Det känns helt surrealistiskt. Alla andra här är otroligt duktiga konstnärer. Mina verk blev klara i sista minuten men jag tror att målfärgen torde ha torkat nu, säger Vakkilainen.

Jenni Vakkilainen framför sina konstverk.
Bildtext Jenni Vakkilainen.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Utställningen öppnar i dag, lördag, på Logomo och pågår till och med 13 augusti.

Diskussion om artikeln