Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA hjälper Filippinerna i striderna mot jihadister i Marawi

Från 2017
Ett kvarter i Marawi som ligger i ruiner efter strider mellan islamistrebeller och filippinska trupper. 5.6.2017
Bildtext Ett kvarter i Marawi som ligger i ruiner efter strider mellan islamistrebeller och filippinska trupper.
Bild: EPA/GPH-MILF PEACE CORRIDOR

Tretton filippinska soldater har dödats i de senaste striderna med IS-allierad islamistmilis i staden Marawi, på ön Mindanao i södra Filippinerna. Den filippinska militären får nu stöd av amerikanska specialstyrkor.

Inklusive de tretton filippinska marinsoldater som dödats i de senaste striderna i Marawi, har 58 soldater mist livet i sammandrabbningarna så här långt. Enligt den filippinska regeringen har åtminstone 138 jihadister och 20 civila också dödats i striderna som pågått i nästan tre veckor.

Striderna i Marawi började den 23 maj då säkerhetsstyrkor försökte gripa terroristgruppen Abu Sayyafs ledare Isnilon Hapilon som uppgavs befinna sig i staden.

Då belägrades Marawi av militanta islamister från Abu Sayyaf och från en nyare jihadistgrupp som kallas Maute. Gruppen är uppkallad efter bröderna Abdullah och Omar Maute som grundade den 2012.

Cayamora Maute (i vit t-shirt), far till ledarna för jihadisgruppen Maute greps i Davao onsdagen 7.6.
Bildtext Cayamora Maute (i vit t-shirt), far till ledarna för jihadisgruppen Maute greps i Davao onsdagen 7.6.
Bild: EPA/CERILO EBRANO

Just nu ryktas att bröderna Maute skulle ha dödats, men militären har inte ännu fått den uppgiften bekräftad.

Både Abu Sayyaf och Maute har svurit trohet till terrororganisationen Islamiska staten.

I striderna i Marawi deltar åtminstone 200 jihadister, däribland tiotals utländska militanta islamister från bland annat Malaysia och Indonesien, men också från Saudiarabien och Tjetjenien.

Amerikanerna deltar inte i själva striderna

Trots att president Rodrigo Duterte satt in både markstyrkor och flygvapnet mot jihadisterna i Marawi, så har islamisterna lyckats hålla sig kvar i en del av staden.

Största delen av de 200 000 invånarna i Marawi har flytt, men upp till 1 000 civila sitter fast i den del av staden som fortfarande belägras av jihadisterna. Militären beskyller islamisterna för att utnyttja de civila som mänskliga sköldar.

Flyktingar från Marawi i ett tillfälligt flyktingläger 5.6.2017
Bildtext Flyktingar från Marawi i ett tillfälligt flyktingläger 5.6.2017
Bild: EPA/LINUS G. ESCANDOR II

USA:s ambassad i Filippinerna har bekräftat att Filippinerna bett om assistans i kampen mot islamisterna i Marawi och att USA gått med på den begäran.

Enligt Filippinernas militärtalesman deltar de amerikanska specialstyrkorna inte i själva striderna.

- De strider inte. De tillhandahåller bara tekniskt stöd, sade Jo-Ar Herrera.

Samarbetet är intressant, eftersom president Duterte har uttryckt sig fientligt om USA och lovat att slänga ut alla amerikanska militärrådgivare ur landet, trots den långvariga alliansen länderna emellan.

Situationen i Marawi har väckt oro också i Filippinernas grannländer. Det finns en rädsla för att IS försöker etablera sig på Mindanao, i södra Filippinerna och utgöra ett hot mot hela regionen.

AFP, Reuters

Diskussion om artikeln