Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Damfinalen i Franska öppna: Favoriten mot sensationen

Från 2017
Uppdaterad 10.06.2017 15:41.
Programmet är inte längre tillgängligt
Franska öppna i tennis (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Jelena Ostapenko är årets utropstecken på Roland Garros. Idag kan hon upprepa Gustavo Kuertens 20 år gamla bedrift då hon i finalen mot Simona Halep jagar sin första turneringsseger.

Den 8 juni 1997 firade Gustavo Kuerten sitt första av tre mästerskap i de Franska öppna. Det handlade om en enorm överraskning eftersom Kuerten var rankad på 66:e plats i världen och aldrig förr hade vunnit en proffsturnering.

Samma dag föddes Jelena Ostapenko.

Det roliga i den här detaljen är att Ostapenko, som i förrgår fyllde 20, aldrig har vunnit en proffsturnering. Om hon vinner idag blir hon den första spelaren sedan Kuerten att vinna sin första titel i en Grand Slam-turnering.

Halep tillbaka i final

Det är ändå lättare sagt än gjort. På andra sidan nätet står nämligen turneringens förhandsfavorit, tredjeseedade Simona Halep från Rumänien.

Halep har varit en toppspelare i några år nu och hennes genombrott kulminerade i just Franska öppna-finalen för tre år sedan. Då förlorade hon en tresetare mot Maria Sjarapova, men hon charmade ändå publiken som ropade hennes namn efter nederlaget.

Det här året har Sjarapova inte varit med. Det har gravida Serena Williams inte heller varit, vilket har resulterat i att den formstarka Halep har fått bära favoritmanteln.

I kvartsfinalen var hon visserligen riktigt illa ute. Elina Svitolina ledde med 1–0 i set och 5–1 i det andra setet före Halep kom igång på allvar. Rumänskan räddade en matchboll och vann till slut med 3–6, 7–6, 6–0. I semifinalen slog hon sedan ut världstrean Karolina Pliskova med 2–1 i set.

Kan bli världsetta

Om Halep vinner idag firar hon inte bara sin första Grand Slam-titel utan också att hon nästa vecka kliver upp som världsetta. Ifall hon förlorar kommer Angelique Kerber att fortsätta på toppen av rankingen.

Ostapenko som ligger på 47:e plats på rankinglistan kommer att kliva in bland de 20 bästa. Ifall hon förlorar finalen blir hon 18:e på listan och om hon vinner så skuttar hon upp till tolfte plats.

Damernas final i Franska öppna börjar klockan 16.00 och sänds direkt i TV2 och på Yle Arenan. Janne Karinkanta refererar matchen på svenska.

Diskussion om artikeln