Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SFP:s ordförande: Halla-ahos budskap fientligt mot oss finlandssvenskar

Från 2017
Uppdaterad 11.06.2017 14:17.
Anna-Maja Henriksson är öppen för att förhandla med regeringen, men statsministern ska komma med initiativet.
Bildtext Anna-Maja Henriksson är öppen för att förhandla med regeringen, men statsministern ska komma med initiativet.
Bild: Lehtikuva / Aku Häyrynen

Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson anser att det blir svårt för Juha Sipiläs regering att gå vidare.

Sannfinländarnas partiledare Jussi Halla-ahos budskap betecknar hon som fientligt mot finlandssvenskar. Henriksson är öppen för samtal med statsministern, men initiativet är statsministerns och SFP går inte in i regeringen rakt av.

– Det blir intressant att se vad det här betyder för regeringssamarbetet. Kan regeringen fortsätta, frågar sig Henriksson. Det återstår att se.

Henriksson påpekar att nycklarna ligger hos de övriga ledarna för regeringspartierna, det vill säga statsminister Juha Sipilä (C.) och finansminister Petteri Orpo (Saml.).

– Jag upplever att det kommer att bli svårt för den här regeringen att gå vidare, men underverk har ju skett förr. Men jag har svårt att se att det kunde ske några sådana underverk sett från regeringens synpunkt, säger Anna-Maja Henriksson.

Hon förutspår att det kommer att bli svåra dagar den närmaste tiden. Henriksson tror att Sannfinländarnas nyvalde ordförande Halla-ahos linjetal, som hålls i morgon, kommer att ha stor betydelse. Centerns och Samlingspartiets riksdagsgrupper kommer att lyssna på det.

– Frågan lyder: Hur vill de här partierna vara och uppfattas utåt och hur vill de att Finland ska se ut utåt? frågar sig Henriksson.

Henriksson anser att Halla-aho har en väldigt svartvit världsbild. Hon menar att det vore dags att komma ut ur det som hon kallar för en svartvit bubbla eftersom världen är mer komplicerad och mångfacetterad än så.

”Halla-aho vill avskaffa svenskan som nationalspråk”

Henriksson tror att det blir ”trångt” för det svenska i Finland med Halla-aho som partiledare. Hon påminner om att Jussi Halla-aho nyligen sade att han vill avskaffa svenskan som nationalspråk i Finland. Hon tror att Terho säger samma sak, även om han inte har uttryckt det lika klart.

– Det är ett fientligt budskap mot oss svenskspråkiga i Finland. Det känns inte bra, säger Henriksson.

Hon hade hoppats att den som leder ett så stort parti som Sannfinländarna skulle förstå att Finland har varit tvåspråkigt i alla tider och att svenskan är till fördel för landet.

– Man har bestämt sig för att arbeta mot det svenska och ser inte till helheter – inte heller i den här frågan.

Henriksson öppen för diskussioner med regeringen

Om regeringssamarbetet blir omöjligt efter valet av Halla-aho är Svenska folkpartiet öppet för diskussioner.

– Då kan det bli nya regeringsförhandlingar, men det är för tidigt att säga någonting för ingen vet hur det blir. Nycklarna finns hos Centern och Samlingspartiet.

Henriksson säger att hennes parti inte säger nej till att sätta sig ner och förhandla.

– Självfallet om det kommer en sådan inbjudan är vi beredda att diskutera. Men det fungerar inte så att man tror att vi hoppar in istället för någon annan och att man fortsätter som förr, så enkelt är det nog inte, säger Anna-Maja Henriksson.

Hon säger att det är onödigt att spekulera för ännu har vi en sittande regering i Finland.

Vi har ett parti som vill stänga landets gränser - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln