Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skrällen ett faktum - okända Ostapenko etta vid Roland Garros

Från 2017
Jelena Ostapenko.
Bildtext Jelena Ostapenko sensationell vinnare i Paris.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

En askungenhistoria av rang, är vad det är. Oseedade Jelena Ostapenko från Lettland har vunnit sin första stora titel och hon passade på att börja med en av de största, när hon besegrade Simona Halep i finalen vid franska öppna med 2-1 i set, 4-6, 6-4 och 6-3.

Den tredje seedade rumänskan Simona Halep gällde som förhandsfavorit mot Jelena Ostapenko i damfinalen på lördagen.

I första set höll spelarna relativt jämna steg och Halep tvingade verkligen Ostapenko att jobba för varje vunnen poäng. Halep gjorde två indivuella misstag mot Ostapenkos 23.

Spelarna bröt varandra i tur och ordning, men Halep var slutligen vassare och vann första set med 6-4.

Mardrömsstart för Ostapenko

I andra set lyckades Halep hålla sin serve i sina bägge inledande servturer och bröt dessutom Ostapenko för att riva upp en tidig 3-0 ledning. Halep var dessutom en poäng ifrån en 4-0 ledning och en dubbelbreak.

Den tuffa starten fungerade som en väckarklocka för Ostapenko, som aldrig tidigare hade spelat i en Grand Slam-final och aldrig de facto vunnit en WTA-turnering tidigare.

Simona Halep, tennisspelare från Rumänien.
Bildtext Halep rådde inte på Ostapenko
Bild: EPA/TATYANA ZENKOVICH

Efter ett maratongame reducerade lettiskan först i sin egen serve och bröt sen Haleps serve till 2-3 innan hon höll sin serve och ännu bröt till 4-3 ledning.

Det i sin tur fick Halep att höja sig och bryta tillbaka, men rumänskan kunde inte hålla den därpå följande serven och gav igen initiativet åt den 20-årige lettiskan som i följande game servade hem setet med 6-4.

Thriller i tredje

Halep gick upp i en 3-1 ledning i det tredje och avgörande set genom att bryta Ostapenko, men lettiskan bröt tillbaka omedelbart och vägrade ge upp.

Ostapenko spelade som i trans och gick från 1-3 till 5-3 och kom ut och servade för att vinna sin första titel någonsin, en Grand Slam.

Matchbollen blev en typisk Ostapenko-poäng. En något slarvig Halep-serve returnerades omgående långt och djupt. En snygg vinnare av en sann vinnare.

- Den här damen fyllde 20 år för två dagar sedan och hade aldrig vunnit en WTA-turnering. Hon kom hit som ett helt obekant namn för de flesta och nu är hon en Grand Slam-vinnare, sade Janne Karinkanta i det svenska TV-referatet.

Innan Ostapenko kom till årets franska öppna hade hon bara vunnit fyra matcher totalt vid sina sju framträdanden vid Grand Slam-turneringar.

- Jag kan inte tro att det är sant. Det är helt otroligt att vara här och spela och vinna, sade Jelena Ostapenko i arenaintervjun efter matchen.

Franska öppna, damfinalen

Jelena Ostapenko (LAT) - Simona Halep (ROU) 4-6, 6-4, 6-3

Diskussion om artikeln