Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv i dag: Ny chans till finländsk fotbollsrevansch

Från 2017
Uppdaterad 11.06.2017 18:35.
Programmet är inte längre tillgängligt
VM-kval i fotboll: FIN - UKR (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Finlands fotbollslandslag spelar endast för äran då VM-kvalet fortsätter med en match mot Ukraina i kväll. Chanserna att avancera till VM-slutspelet har grusats och genrepet, 1–1 mot Liechtenstein i onsdags, ger vid handen att Finland har en lång väg att vandra innan man omnämns med respekt i fotbolls-Europa igen.

Frågan som osökt infinner sig: Hur lågt kan Finlands fotbollslandslag sjunka innan vändningen kommer? Efter de senaste årens kräftgång har Finland rasat till 108:e plats på världsrankingen, strax bakom Mauretanien och Moçambique.

Kvällens motståndare Ukraina har inte heller självförtroendet på topp. Ukraina förlorade sitt genrep i tisdags mot Malta med 0–1. Det var Maltas första seger på två år.

Förutsättningar:

Finland spelar för att återupprätta sin trovärdighet på den internationella scenen. En seger eller ens oavgjort skulle ge landslaget och framför allt chefstränaren Markku Kanerva välkommen arbetsro. Och hopp om en bättre framtid.

Om det är något som finländsk fotboll är i behov av just nu så är det hopp.

För Ukraina är insatserna avsevärt större. Laget parkerar på tredje plats i kvalgrupp I då gruppspelet är halvvägs. Differensen till tabellettan Kroatien är fem poäng och endast två poäng till tvåan Island.

Endast tre poäng duger för Ukraina i kväll.

Inbördes matcher:

Ukraina besegrade Finland med 1–0 i VM-kvalmatchen i Odessa i november. Artem Kravets gjorde segermålet i den fjärde minuten.

Ukraina-spelare firar segermålet i Finland-matchen.
Bildtext Ukraina firar Kravets segermål i matchen mot Finland.
Bild: ROMAN PILIPEY / EPA / All Over Press

Fler matcher än så har Finland inte spelat mot Ukraina.

Håll koll på:

Niklas Moisander har spelat över 300 matcher i toppligor i Europa, men har ofta underpresterat i landslaget. Moisander är ingalunda den enda landslagsspelaren som inte spelat på toppen av sitt kunnande i landslaget på sistone, men i och med att han är lagkapten så vänder sig blickarna i första hand mot honom.

I Ukraina handlar mycket om de lysande yttrarna Andrij Jarmolenko och Jevhen Konopljanka. Tillåts de husera fritt så river de sönder nästan vilket försvar som helst. Finlands kantspelare måste vara på alerten.

Startelva

Referentens tips:

Den finländska kräftgången fortsätter. Ukraina för matchen och vinner med 1–0.

VM-kvalmatchen mellan Finland och Ukraina sparkar i gång klockan 19.00. Sändningen i TV2 och på Arenan inleds klockan 18.40.

Diskussion om artikeln