Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Libysk rebellgrupp: Muammar Gaddafis son har frigetts

Från 2017
Uppdaterad 11.06.2017 10:03.
Muammar Gaddafis son Saif al-Islam i april 2014.
Bildtext Muammar Gaddafis son Saif al-Islam i april 2014.
Bild: All Over Press / SABRI ELMHEDWI

En libysk rebellgruppering uppger att de frigett landets tidigare ledare Muammar Gaddafis son, Saif al-Islam.

Saif al-Islam har sedan år 2011 varit tillfångatagen av rebeller i staden Zintan i Libyens södra del. Rebellerna i Zintan motsätter sig styret i Tripoli och har inte överlåtit Saif al-Islam trots krav från bland annat den internationella brottmålsdomstolen.

Brigaden Abu Bakr al-Sadiq som består av tidigare rebeller uppger att den frigav Gaddafis son på fredagskvällen, den fjortonde dagen av Ramadan-månaden. Enligt grupperingen skedde frigivningen i enlighet med den benådningslag som parlamentet i landets östra del utlyst.

"Vi har beslutat att frige Saif al-Islam Muammar Gaddafi. Han är nu fri och har lämnat staden Zintan, skriver grupperingen på Facebook.

Enligt lokala uppgifter skulle Gaddafi nu befinna sig hos sina släktingar i staden Beida i landets östra del. Uppgifterna om var Gaddafi befinner sig har inte bekräftats av andra källor.

Efterlyst av ICC

Libyen har efter arabvåren 2011 och inbördeskriget som följde efter det i praktiken blivit ett land i sönderfall, där flera olika grupperingar kämpar för att få makten. Myndigheterna i landets östra del erkänner inte den internationellt erkända regeringen i huvudstaden Tripoli.

En domstol i Tripoli dömde Saif al-Islam Gaddafi till döden för de brott som begicks i samband med folkresningen år 2011. Också den internationella brottmålsdomstolen ICC vill att Saif överlämnas, eftersom domstolen anser att Libyen inte kan garantera en rättvis rättegång. ICC har efterlyst honom misstänkt för brott mot mänskligheten.

44-åriga Saif al-Islam är näst äldst av Libyens tidigare dikator Muammar Gaddafis barn. Trots att han inte hade en officiell position i sin fars styre, sågs han som den mest inflytelserika personen efter sin far.

Den språkkunnige Saif al-Islam uppträdde ofta som landets reformvänliga representant åt västs håll.

Muammar Gaddafi styrde Libyen med järnhand i över fyrtio år. Han störtades från makten och dödades i oktober år 2011 i samband med folkresningen.

Källor: AFP, AP, Yle, Sveriges Radio

Diskussion om artikeln