Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Parlamentsvalet i Frankrike kan ge Macron en storseger

Från 2017
Uppdaterad 11.06.2017 13:58.
President Emmanuel Macron och hans hustru Brigitte Trogneux (till vänster bakom Macron) på cykeltur på lördagen.
Bildtext President Emmanuel Macron och hans hustru Brigitte Macron (till vänster bakom Macron) på cykeltur på lördagen.
Bild: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

I Frankrike hålls idag den första omgången i parlamentsvalet. Valet avgörs först nästa söndag, men den första omgången kommer att ge en tydlig antydan om huruvida Frankrikes nye president Emmanuel Macron kan nå sitt mål. Opinionsmätningarna tyder på storslam - en stark egen majoritet för Macrons nybildade parti.

Totalt 7 882 kandidater tävlar om 577 platser i Nationalförsamlingen. För att få egen majoritet måste Macrons mittenparti La République en Marche (LREM) få minst 289 av mandaten.

Hur många mandat LREM verkligen får avgörs först i andra omgången.

Bara de kandidater som får över 50 procent av rösterna i sitt distrikt säkrar en parlamentsplats redan i första rundan. De som får minst 12,5 procent av rösterna går vidare till den andra omgången nästa söndag.

Enligt de senaste opinionsmätningarna kan Macrons parti slutligen få långt över 300 av mandaten.

Emmanuel Macron och Brigitte Macron lämnar sitt hem i Le Touquet för att ta sig till sin vallokal på söndagen 11.6.2017
Bildtext Emmanuel Macron och Brigitte Macron lämnar sitt hem i Le Touquet för att ta sig till sin vallokal på söndagen 11.6.2017
Bild: AFP / Lehtikuva

Det är i så fall en sensation. LREM har funnits som en rörelse i bara ett år och har aldrig tidigare ställt upp i något parlamentsval.

Av de 11 mandat som väljs av franska medborgare utomlands har 10 redan gått till LREM.

De gamla jättarna räknar med ras

De två partier som dominerat fransk politik i 50 år, Socialistpartiet och högerpartiet Republikanerna bereder sig redan på stora förluster.

Enligt opinionsmätningar riskerar Socialistpartiet att tappa till och med 250 av sina 280 platser i parlamentet.

Republikanerna har 194 mandat och riskerar att förlora ungefär hälften av dem, men hoppas få bli det näst största partiet i Nationalförsamlingen.

Omkring 18 procent av väljarna väntas rösta på Marine Le Pens högernationalistiska parti Nationella fronten i valets första omgång.

Nationella frontens ledare Marine Le Pen röstade i Henin-Beaumont, i norra Frankrike i parlamentsvalets första omgång på söndagen.
Bildtext Nationella frontens ledare Marine Le Pen röstade i Henin-Beaumont, i norra Frankrike i parlamentsvalets första omgång på söndagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ändå väntas partiet inte få mer än högst 15 mandat, eftersom det franska majoritetsvalsystemet med två valomgångar ofta missgynnar Nationella fronten.

Både vänster- och högerväljare röstar ofta mot Nationella fronten i den andra omgången.

15 mandat skulle ändå vara en rejäl ökning från dagens två mandat.

Macron vill genomdriva stora reformer

Under sin första tid som president har Macron profilerat sig främst inom utrikespolitiken, just för att han saknar formellt stöd i parlamentet.

Han har gjort markeringar mot både mot USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin. De gesterna har ökat hans popularitet ytterligare bland fransmännen.

Om han får egen majoritet i parlamentet så har han aviserat att han vill stifta lagar genom förordningar. Han vill bland annat genomdriva reformer av arbetsrätten som skulle göra det lättare att avskeda anställda och möjliggöra förhandlingar på företagsnivå.

Där riskerar han att hamna på rejäl kollissionskurs med delar av vänstern och med fackföreningarna.

Vallokalerna i Frankrike stänger klockan 21 finsk tid och de första valprognoserna väntas strax därefter.

Källor: AFP, AP, Reuters, TT

Diskussion om artikeln