Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kaos då Sannfinländarna diskuterade deltagande i presidentvalet

Från 2017
Sannfinländare på partikongress i Jyväskylä 11.6.2017.
Bild: Lehtikuva

Det rådde kaos på partikongressen i Jyväskylä då Sannfinländarna skulle fatta beslut om deltagande i presidentvalet. Partifolket var oense om vad mötet skulle besluta om och i vilken ordning.

Partiordförande Jussi Halla-aho föreslog att beslut om deltagande i presidentvalet fattas senare i partifullmäktige.

Upp i talarpodiet stegade efter det många upprörda talare, som var oense om i vilken ordning och enligt vilka regler man beslutar om saken. En del ville att man redan nu skulle utse en presidentvalskandidat.

Partifunktionären Matti Putkonen var till slut den som fick ordning på torpet och berättade för partifolket vad de ska rösta om och hur det går till.

Efter elektronisk omröstning fattade partiet enligt ordförandeskapets tolkning beslut om att låta partifullmäktige bestämma om deltagande i presidentvalet.

Soini lämnade mötet, ville inte säga något om sin framtid

Partiordförande Jussi Halla-aho antydde på lördagen att han väntar sig att den tidigare ordföranden Timo Soini lämnar posten som utrikesminister.

Soini lämnade mötet på söndagsförmiddagen. Han ville inte säga något om sina framtidsplaner, utan sa att han nu åker iväg för att sköta sitt jobb som utrikesminister.

På frågan om hur han tror han kommer att bli ihågkommen svarade han att han under 20 år lyfte Sannfinländarna till landets näst största parti.

Rörig diskussion om stadgeändring

I en rörig diskussion behandlades på mötet ett förslag till stadgeändring för partiet. Enligt förslaget skulle bland annat systemet för hur ministrar utses i partiet förändras.

Vidare skulle partiets svenska namn ha ändrats till "Finländarnas parti".

Mötet beslutade att återremittera ärendet för ny beredning.

Diskussion om artikeln