Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Helsingfors ett utflyktsmål rikare - unika Mjölö öppnade för allmänheten

Från 2017
Uppdaterad 11.06.2017 20:36.
Strand vid Mjölö
Bild: Åsa Thodén/Yle

Mjölö ligger i Helsingfors yttre skärgård, men ändå bara en 40 minuters båtfärd från Salutorget. Just den här junidagen då ön öppnar för besök för första gången på över 100 år ligger den soldränkt och grönlummig i det glittrande havet och välkomnar sina första gäster.

Och intresset är stort. Redan till den första båtturen på förmiddagen köade närmare 80 personer, och innan dagen var slut hade över 500 människor besökt Mjölö.

Här finns så mycket att upptäcka!

Mikael Granström och Anu Torkkeli hittade hit från Esbo.

- Jag läste nånstans att ön har öppnats och tänkte att man måste komma hit och uppleva det här naturområdet. Det är ju väldigt intressant med en sådan här tidigare Försvarsmaktens ö - här finns mycket att upptäcka, säger Granström.

- Jo, det lät så intressant! Och det här är ett jättetrevligt naturmål att komma på utflykt till och tillbringa en sommardag på, menar Torkkeli.

Strand på Mjölö
Bildtext I fonden den gamla officersmässen som nu fungerar som restaurang.
Bild: Åsa Thodén/Yle

Skrämmande insekter...

Anu Kinnunen med sonen Jesse är långväga gäster; de kommer ända från Vesilahti utanför Tammerfors.

- Min man har gjort sin värnplikt på Sandhamn och hörde att det här stället har öppnat, så när vi nu är på veckoslutsbesök i huvudstadsregionen så bestämde vi oss för att komma hit för att njuta av den vackra sommaren, säger Kinnunen.

Och hon är nöjd med besöket.

- Det är riktigt trevligt här! Speciellt en sådan här vacker sommardag är det ett mycket lämpligt utflyktsmål.

Sonen Jesse är kanske lite mer tveksam.

- Det är nog lite skrämmande! Vi promenerade där i gräset och plötsligt blev jag anfallen av en insekt - jag blev jätterädd! säger han, men skrattar redan åt hela historien.

Strand på Mjölö
Bildtext En av de två sandstränderna på Mjölö.
Bild: Åsa Thodén/Yle

Naturoas och kulturhistoria

Mjölö är närmare 80 hektar stor och har en alldeles unik miljö att erbjuda. Naturen är mångskiftande med både sandstränder och klippor och sällsynta fåglar, men här finns också en hel del service.

Här finns Finlands mest krävande 9-håls golfbana.

Ön erbjuder bland annat tre allmänna bastur, en restaurang i den gamla officersmässen från 1800-talet, ett tältområde, picknickställen - och till och med en golfbana, som sägs vara den mest krävande par-3-banan i Finland.

Landskap på Mjölö
Bildtext Hål 7 på golfbanan.
Bild: Åsa Thodén/Yle

Mjölö är också kulturhistoriskt värdefull. Ön har fungerat som ett landmärke för sjöfarare och en fiskebas sedan 1600-talet. Sina första fastbosatta invånare fick Mjölö under den ryska tiden på 1800-talet, då ön befästes som en del av utvidgningen av Sveaborg och samtidigt stängdes för allmänheten.

Ön har upplevt fasor under Krimkriget, fungerat som fångläger efter inbördeskriget och utbildat beväringar ända en bit in på 2010-talet.

Gamla kasernen på Mjölö
Bildtext Den gamla kasernbyggnaden står nu tom.
Bild: Åsa Thodén/Yle

Helsingfors vill utveckla Mjölö

År 2011 lade Försvarsmakten ner sin verksamhet på Mjölö, och staten beslöt att hyra ut holmen till Suomen Saaristokuljetus Oy.

Som bäst samlar Helsingfors stad in idéer om hur Mjölö kunde utvecklas.

Mjölö med öppet hav omkring.
Bildtext Mjölö
Bild: Senatsfastigheter / Arkitektbyrå Livady

Till Mjölö kommer man inledningsvis med skärgårdsbåt från Salutorget under veckosluten, men från och med midsommar går båtarna en gång i timmen från tisdag till söndag. Måndagar är reserverade för golfspelare.

Från och med midsommaren är det också möjligt att komma till Mjölö med egen båt, då en ny gästhamn ska vara klar.

Karta över var Mjölö ligger, söder om Sandhamn i Helsingfors.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

Diskussion om artikeln