Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Skoj på två språk i Molpe

Från 2017
Uppdaterad 11.06.2017 14:22.
Carmela Johansson och lägerdeltagarna Netta, Alex och Max.
Bildtext Carmela Johansson och lägerdeltagarna Netta, Alex och Max.
Bild: Yle/Roger Källman

Den här veckan samlades 20 barn i Molpe för att delta i föreningen Finlands öars Ö-Kivaläger. Det här är tvåspråkiga läger för svensk- och finskspråkiga, som på lägret umgicks över språkgränsen.

På programmet stod bland annat fiske, bakning, pyssel och äventyr. Bastu, simning och en utfärd till Bergö stor också på programmet.

Netta är finskspråkig och hemma från Vasa. Hon deltar i lägret tillsammans med sin lillebror.

- Det är jätteroligt, säger Netta, som berättar att de bland annat har fått pröva på att baka knäckebröd.

Max från Vörå berättar att det var hans pappa som hade sett en annons för lägret i tidningen och frågade om han ville delta.

- Jag tackade ja och har haft jättekul. Jag har fått tre nya kompisar här - om inte fler!

Det övergripande temat för lägret är språkbad. Hur är det då - har Max prövat sina finskakunskaper?

- Jo, jag har nog prövat och nog har jag förstått lite också.

Alex från Petalax säger att han också har fått nya vänner. Finskan går också bra, intygar han.

Fyra läger i år

Det är föreningen Finlands öar som arrangerar lägret i Molpe, samt ytterligare tre läger på Åland, i Åboland och Östra Nyland. Carmela Johansson är projektledare för Ö-kiva.

- Det handlar dels om att barnen ska få lära sig om skärgården, traditioner och olika saker man gör i skärgården. Språkbadet kommer därtill, att man får träffa finsk- och svenskspråkiga barn.

I fjol ordnades två läger, i Nagu och i Nådendal. I år ordnas skärgårdslägret i Molpe, ett seglarläger på Lappo, ett familjeläger på Rosala och slutligen ytterligare ett skärgårdsläger i Borgå skärgård.

- I fjol hade vi betydligt fler finskspråkiga barn, två tredjedelar mot en tredjedel svenskspråkiga. I år har trenden varit tvärtom. Det har säkert delvis att göra med var lägren ordnas, säger Carmela.

Om fördelningen är "skev" så får lägerledarna se till att båda språken hörs och används. På lägret i Molpe var de allra flesta deltagarna svenskspråkiga, därför gick alla enspråkiga verkstäder på finska.

- Här under besöket på Bergö gick guidningen mest på svenska, så det jämnar ut sig. Jag frågade de finskspråkiga barnen om de hängde med i bergödialekten, de sa att de gjorde det!

Läger också nästa år

Projektet Finlands öar avslutas vid nyår. Under hösten hålls ännu en lägerträff som är öppen för alla deltagare från de gångna lägren.

- Sen har vi pratat om hur vi ska fortsätta. Det blir säkert ett eller två läger nästa sommar, föreningens styrelsen är jätteivrig att det ska bli av, säger Carmela Johansson.

Det blir också fler träffar så att också föräldrarna ska ha möjlighet att träffas. För barnen är det också viktigt att upprätthålla kontakten med de nya vänner man har fått under lägren.

Tvåspråkigt skärgårdsläger i Molpe

10:48