Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Finsk film och musik, finsk mat och dryck - nu firas Finland i Hongkong

Från 2017
Anita Cheung och hennes pojkvän uppskattar finskt öl och prisbelönt finsk gin & tonic.
Bildtext Anita Cheung och hennes pojkvän uppskattar finskt öl och prisbelönt finsk gin & tonic
Bild: Yle / Björn Ådahl

Omständigheterna är så finska som de kan vara. Snuttar av svartvita finska filmer visas på en skärm, finsk musik spelas på hög volym och de aningen stela men muntra gästerna bjuds på finska läckerbitar och drycker.

Majoriteten av gästerna är ändå inte finländare utan Hongkongbor. De är på plats för att bekanta sig med olika aspekter av det finska närings- och kulturlivet.

- Jag tycker bra om Finland. Jag har varit där flera gånger, och nu vill jag introducera också min pojkvän i finsk mat och underhållning, säger Anita Cheung som arbetar för en av Kinas största banker.

De unga är måltavlor för marknadsföringen av Finland

Festen är en kugge i satsningen på att marknadsföra Finland i samband med det inkommande 100-årsjubileet.

Det första evenemanget under turnén "We love Finland world tour 2017" ordnades i Peking, det andra i Hongkong och det tredje i Shanghai.

När det spelas en Sielun Veljet-låt ser Hongkongborna till en början häpna ut. Snart är dansgolvet ändå fullt med ivrigt dansande, främst unga, kineser

- Vårt mål är att göra framförallt unga människor bekanta med Finland och att föra fram hur mångsidigt landet är. Vi vill visa utlänningarna det som vi själva tycker att är det bästa som Finland har att erbjuda, säger ceremonimästaren Timo Santala.

Santala och de övriga arrangörerna ser fram emot ett hektiskt slut på året. I samarbete med de finska beskickningarna ordnas tillställningar med jämna mellanrum i asiatiska och europeiska storstäder ända fram till självständighetsdagen i december.

Hongkongbor dansade med inlevelse när ceremonimästaren Timo Santala spelade Sielun Veljets Säkenöivä Voima.
Bild: Yle / Björn Ådahl

Läckra köttbullar

När Santala sätter på en Sielun Veljet-låt ser Hongkongborna till en början häpna ut. Snart är dansgolvet ändå fullt med ivrigt dansande främst unga kineser.

Marknadsföraren Joyce Cheng föredrar att titta på medan hon smakar på finska munsbitar. Hon vande sig vid finsk mat när hon tillbringade sex månader som utbytesstuderande i Uleåborg i början av 2010-talet.

Joyce Cheng är förtjust både i Finland och det finska folket. Hon tycker att finländarna är pålitliga och humoristiska.
Bildtext Joyce Cheng är förtjust både i Finland och det finska folket. Hon tycker att finländarna är pålitliga och humoristiska.
Bild: Yle / Björn Ådahl

- De här köttbullarna är faktiskt godare än de som jag åt i Finland. Till en början tyckte jag inte om maten, men småningom märkte jag att den är betydligt mer mångsidig än jag hade trott, säger Cheng.

Den skickliga kocken Jaakko Sorsa gör god reklam för finsk mat

De finska läckerbitarna tillreddes av Jaakko Sorsa som i Hongkongs ledande engelskspråkiga dagstidning South China Morning Post tituleras som kändiskock.

Sorsa fungerar som chefskock i den skandinaviska restaurangen Finds som i mer än ett decennium har klarat sig i den stenhårda konkurrensen i Hongkong.

- Finds är en fenomenal plats för sådana här evenemang. Sorsa är en av de skickligaste finländska kockarna som arbetar utanför Finland, så han kan göra utmärkt reklam för finsk mat och finska ingredienser, konstaterar Santala.

Gästerna var uppenbarligen av samma åsikt. Tallrikarna tömdes i rask takt och minerna avslöjade att Hongkongborna var belåtna.

Björn Ådahl, Hongkong

Diskussion om artikeln