Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Farligt leka vid stenbrottet i Sundom

Från 2017
Uppdaterad 12.06.2017 05:51.
Stenbrottet vid Björsberget i Sundom.
Bildtext Stenbrottet vid Björsberget i Sundom
Bild: Yle/Filip Stén

Stenbrottet vid Björsberget i Sundom i Vasa ska så småningom vara en vacker sjö i anslutning till det nya bostadsområdet. Men än så länge är stenbrottet en mycket farlig plats att vistas vid.

Verksamheten vid stenbrottet vid Björsberget i Sundom avslutades i samband med att det nya bostadsområdet invid började bebyggas för några år sedan. Sedan dess har området hägnats in, men öppningar finns i staketet inte minst på grund av terrängen.

- Området är inhägnat och det finns förbudsskyltar utplacerade, säger Markku Järvelä, direktör för tekniska sektorn vid Vasa stad.

Ska bli rekreationsområde

Stenbrottet håller sakta på att vattenfyllas, och tanken är att sjön som uppstår senare ska kunna användas för rekreation. Dit är det ändå några år ännu, vattennivån ska få stiga 6-7 meter från den nuvarande.

- Vattennivån ska få stiga i tre år ännu, sedan kan vi börja anlägga stränder, säger Järvelä.

Stenbrottet vid Björsberget i Sundom.
Bildtext Förbudsskyltar finns utplacerade runt stenbrottet.
Bild: Yle/Filip Stén

Fram till dess är stenbrottet en farlig plats. Branta stup och vassa stenar och klippkanter utgör potentiell livsfara. Under våren och försommaren har barn och ungdomar rört sig också innanför stängslet runt stenbrottet.

Enligt Markku Järvelä finns det i det här skedet inte så mycket mera staden kan göra.

- Merparten av de här barnen är så stora att de rimligen kan läsa och vet att man inte ska vistas där. Det här är någonting som föräldrarna gärna kan ta upp med sina barn, säger Järvelä.

Diskussion om artikeln