Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Puertoricaner röstade för att bli delstat - mycket lågt valdeltagande

Från 2017
Puerto Ricos guvernör Ricardo Rossello firar resultatet av folkomröstningen.
Bildtext Puerto Ricos guvernör Ricardo Rossello firar resultatet av folkomröstningen.
Bild: EPA/THAIS LLORCA

I Puerto Rico hölls en rådgivande folkomröstning på söndagen där 97 procent av deltagarna röstade för att det konkursfärdiga karibiska öområdet ska bli USA:s femtioförsta delstat.

1,5 procent röstade för självständighet och 1,3 procent för att Puerto Rico ska fortsätta som ett delvis självstyrande USA-territorium.

- Men bara 23 procent av de valberättigade deltog i folkomröstningen och de största oppositionspartierna bojkottade den.

Valdeltagandet var det lägsta någonsin i Puerto Rico sedan 1967, uppger Puerto Rico-forskaren Carlos Vargas Ramos vid Hunter College i New York.

- Till och med bland dem som är för att Puerto Rico blir delstat var deltagandet lägre än vid senaste folkomröstning 2012, säger Carlos Vargas Ramos.

Det är dessutom USA:s kongress som avgör frågan och där finns ingen överväldigande entusiasm för en ny delstat.

70 miljarder i skulder

Puerto Ricos guvernör Ricardo Rossello ledde kampanjen för att området med skulder på 70 miljarder dollar ska bli delstat.

Rossello säger i ett uttalande att USA:s regering inte längre kan ignorera majoritetens röst i Puerto Rico.

45 procent av invånarna lever under fattigdomsgränsen och under det senaste decenniet har cirka en halv miljon flytt undan fattigdomen till kontinentala USA.

Många tror att områdets status har bidragit till en tioårig recession som långt orsakats av stor upplåning och avskaffandet av federala skattelättnader.

Igen federal inkomstskatt

Invånarna i Puerto Rico behöver inte betala federal inkomstskatt, men betalar social- och hälsovårdsskatter samt lokala skatter. Området får mindre federala anslag än delstaterna.

De som motsätter sig status som delstat befarar att området skulle förlora sin särprägel samtidigt som de ekonomiska svårigheterna skulle förvärras på grund av de federala skatterna.

- Kostnaden av att vara delstat skulle vara förödande för varje medborgare, företag och industri, säger Carlos Delegado som är partisekreteraren för oppositionspartiet PPD.

PPD konstaterar vidare att det amerikanska justitieministeriet inte ställt sig bakom omröstningen.

Fem folkomröstningar

Sedan 1967 har fem folkomröstningar hållits i Puerto Rico om delstatsfrågan. Det blev ingen klar majoritet i de tre första omröstningarna.

I den senaste folkomröstningen 2012 sade 54 procent att de vill ändra på områdets status. På en följdfråga svarade 61 procent att de föredrar status som delstat.

Nästan en halv miljon lämnade följdfrågan obesvarad, vilket ledde till att valresultatets legitimitet ifrågasattes.

Diskussion om artikeln