Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vi söker nya finlandssvenska kortfilmer - har du en i skrivbordslådan?

Från 2017
Uppdaterad 11.08.2017 14:25.
En logo i gult och svart med texten Kortfilm 2018 är symbol för tävlingen.
Bildtext Kortfilm 2018 vill vaska fram talanger runt hela Svenskfinland.
Bild: Yle

Finlands filmstiftelse, Svenska kulturfonden och Svenska Yle letar efter nya kortfilmer på svenska i Finland.

- Det här gör vi i form av en tävling, Kortfilm 2018, genom vilken vi vill hitta de bästa kortfilmerna både med tanke på Finland, men också filmer som kan visas på internationella festivaler, berättar Charlotte Sundström, som är ansvarig producent för kulturinnehåll på Svenska Yle.

2018 är öppen för etablerade kortfilmsproffs och bubblare som jobbar på svenska i Finland. För att kunna vara med i tävlingen behöver man ett produktionsbolag att samarbeta med.

- Vi har delat in i två kategorier - en masterclass-kategori där vi efterlyser filmer som är högst 15 minuter långa och en klass för filmer som är max sju minuter långa, berättar Pekka Uotila på Finlands filmstiftelse.

- På det här sättet vill vi uppmuntra också de som inte redan är proffs att våga experimentera, både vad gäller form och innehåll. Det viktigaste är att filmerna är förankrade i nuet eller ögonblicket, att de väcker känslor. Det är inte vår sak att definiera om tittaren ska skratta eller gråta, men beröras ska man!

Många nya talanger att vänta

Tävlingen är en fortsättning på Kortfilm 2015 och 2017, ett projekt inom ramen för vilket Svenska Yle i höst kan presentera fyra nya kortfilmer.

- De filmer vi vaskade fram i den senaste tävlingen och som visas på Yle Fem i början på september håller mycket hög klass och har en imponerande bredd och variation i berättandet - här fanns såväl ren komedi, som lekfull magisk realism och brännande nutidsfrågor om klass och kön representerade, säger Charlotte Sundström.

En flicka häller kaffe i en kvinnas, sin mors, mugg vid ett frukostbord.
Bildtext Kortfilmen Vårfesten som bygger på Eva-Maria Koskinens manus är en av vinnarna i Kortfilm 2017.
Bild: Helsinki-filmi

- Tävlingen har helt enkelt varit en succé. Vi har fått syn på många nya talanger, men också erfarna manusskribenter och regissörer har deltagit med framgång.

Lämna in ditt bidrag med start i agusti

Bidrag i tävlingen tas emot mellan 8 augusti och 15 oktober via Filmstiftelsens sidor.

Bland alla bidrag väljs minst två vinnare i masterclass-kategorin och upp till fyra bland de kortare filmerna. De vinnande bidragen får ett produktionsstöd på mellan 60- och 120-tusen euro.

Kortfilmerna ska vara klara i oktober 2018 för att kunna få sin urpremiär kring jul samma år.

Vinnarna utses av en jury bestående av företrädare för Finlands filmstiftelse, Svenska kulturfonden och Svenska Yle. De offentliggörs 15.12.2017.