Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa stadsbibliotek föreslås bli regionalt utvecklingsbibliotek

Från 2017
Uppdaterad 12.06.2017 14:02.
Vasa stadsbibliotek
Bildtext Vasa stadsbibliotek
Bild: YLE/ Sandra Snellman

Vasa stadsbibliotek är ett av de 18 bibliotek i landet som föreslås bli regionalt utvecklingsbibliotek. Uppdraget blir att utveckla områdets bibliotek och särskilt det digitala kunnandet.

- Vasa finns med på förslag och jag tror att vår position är stark, säger Marita Ahola som är kultur- och biblioteksdirektör i Vasa.

Det är undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laaksonen (Saml) som har föreslagit vilka bibliotek som skulle bli de regionala utvecklingsbiblioteken. Och det slutliga avgörandet sker till hösten.

Vasa stadsbibliotek har fungerat som landskapsbibliotek för 15 kommuner mellan Kronoby i norr till Kristinestad i söder.

Efter den nya reformen finns det inte längre landskapsbibliotek, istället införs regionala utvecklingsbibliotek, troligtvis nio till antalet.

Tvåspråkig universitetsstad

Marita Ahola säger att det känns naturligt att Vasa blir ett av de regionala utvecklingsbiblioteken.

- Vi har länge varit ett landskapsbibliotek, har starka traditioner och vi finns i en tvåspråkig universitetsstad, säger Ahola.

Marita Ahola
Bildtext Arkivbild av Marita Ahola.
Bild: Yle/Roger Källman

Marita Ahola fick beskedet i fredags och ännu är man inte riktigt på det klara med vad statusen kommer att innebära.

- Vi ska hjälpa att utveckla bibloteken i regionen och framför allt utveckla personalens kunnande, men mera information kommer vi att få till hösten, säger Ahola.

Nu kommer staden att få avgöra om man vill att stadsbiblioteket blir ett utvecklingsbibliotek. I sista hand är det kulturministern som fattar beslut om vilka bibliotek som utses till regionala utvecklingsbibliotek.

Vasa får 100 000 euro i statsstöd varje år för att verka som landskapsbibliotek. Om Vasa stadsbibliotek blir ett regionalt utvecklingsbibliotek torde summan landa kring 91 000 euro.

Diskussion om artikeln