Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Vad hittar man i vår skolmat?

Från 2017
En bricka med en skollunch bestående av hönsfrikassé, ett knäckebröd och ett glas vatten.
Bild: Yle/Matias Mustonen

Finland har till skillnad från många andra länder gratis skolmat för elever i grundskolan. Men varifrån kommer vår skolmat? Är den hälsosam? Är den miljövänlig? Hur mycket kostar den?

Skolmaten i Winellska skolan i Kyrkslätt är nästan helt och hållet gjord på inhemska produkter. Största delen av det kött, de grönsaker och den mjölk som skolan serverar är inhemsk. Däremot kommer kryddorna, frukterna och en del av köttet från andra länder i Europa.

Maten köps inte i matbutiken utan i två olika partihandlar.

I vår skolmat är det meningen att vi ska få de viktigaste näringsämnena, exempelvis: proteiner, kolhydrater, vitaminer, fibrer och kalcium.

I Kyrkslätt kostar skolmaten 2,39 euro/ per elev och i Helsingfors kostar den 2,00 euro/per elev.

En oljepalmsodling i Malaysia.
Bildtext En oljepalmsodling i Malaysia, där största delen av orangutangens naturliga habitat, regnskogar, har fått ge vika för palmoljeproduktion.
Bild: Creative Commons

Palmolja i skolmaten

Det finns palmolja i all färdig mat som serveras i skolan, till exempel i spenatplättar och i fiskpinnar. Palmoljan kritiseras av naturskyddsföreningar bland annat på grund av att stora mängder regnskog huggits ner och ersatts med palmoljeodlingar. Dessutom bidrar palmoljeproduktionen till en stor mängd växthusgaser.

Bara en liten del av allt som serveras i skolan är rättvisemärkt.

Kort om palmolja

Över tio kilo skolmat slängs varje dag

Dagligen slängs ungefär 10-25 kilo av den mat som serveras. Det är ofta mat som blivit kvar på tallriken eller som stått framme men inte gått åt. Maten som varken har använts eller ställts ut, fryses ner och sparas. Då kan köket servera den nedfrysta maten en annan dag.

Artikeln skriven av: Michaela Stenius, Catarina Korkman, Erica Nordström, Enni Kontio, Matias Mustonen och Alexander Andersson som går i högstadiet i Winellska skolan och i den finska Kirkkoharjun koulu.

Diskussion om artikeln