Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Barbro Teir erbjuder existentiell coachning - anlitades av litteratursällskapet

Från 2017
Teir, VD för KSF Media
Bildtext Barbro Teir är numera konsult och säljer existentiell coachning. Hon har bland annat föreläst för Svenska litteratursällskapet om hur man hanterar förändring.
Bild: YLE Antti Tuunanen

Barbro Teir, som tidigare har varit vd för KSF Media och för förlaget Schildts & Söderström, har numera ett konsultföretag som erbjuder existentiell coachning. Hon har bland annat föreläst för Svenska litteratursällskapet om "hur man hanterar förändring".

Teir lämnade KSF Media i fjol efter att hon inte längre hade styrelsens förtroende. Under hennes tid på vd-posten lämnade flera namnstarka journalister bolaget, bland annat Staffan Bruun och Jeanette Björkqvist.

Nu har Teir utbildat sig till existentiell coach och har ett kontor i Rödbergen i Helsingfors. Verksamheten körde i gång i april. Hon har utbildats i Stockholm. Konceptet existentiell coachning är helt nytt i Finland.

- Jag har 20 års erfarenhet av operativa chefsposter och har bred erfarenhet när det gäller ledarskap och har suttit i flera styrelser. Jag har beslutat att använda den erfarenheten och erbjuder tjänster till privatpersoner och företag som har behov av ledarskapsutbildning. Det kan handla om allt från en timmes föreläsningar till workshops som räcker en dag, säger Teir.

Du har haft chefsposter där du fått kritik i offentligheten och nu coachar du andra om ledarskap. Vad tänker du om det?

- Jag coachar andra som möter samma missnöje som jag har mött. Det är jättetufft att vara chef i dag. Det finns ett hårt tryck både uppifrån och nerifrån och det är ofta missnöje från båda hållen. Jag tror att jag har mycket att ge angående hur man kan hantera det här som människa och i sin yrkesroll. Det att jag själv har varit i blåsväder ser jag som en bra sak.

Inspireras av existentiella filosofer

Teir beskriver existentiell coachning som något som inspireras av existentiella filosofer.

- Från Sören Kierkegaard på 1800-talet till nu levande existentiella filosofer och psykologer. Vi utgår från klientens eller gruppens behov och går till de existentiella grundläggande livsfrågorna om hur vi ska leva våra liv så att var och en finner en mening med det. Detta är inte terapi och ibland löser vi också konkreta problem, säger Teir.

Jag har 20 års erfarenhet av operativa chefsposter. Jag har beslutat att använda den erfarenheten och erbjuder tjänster till privatpersoner och företag.

Barbro Teir

Teir säger att hon fortfarande håller på att bygga upp sin kundbas men att hon har "ett antal" privata kunder och företagskunder.

En stor finlandssvensk organisation har hon i alla fall som kund. Teir föreläste för en tid sedan för Svenska litteratursällskapet om "hur man hanterar förändring".

- Det var inte direkt existentiell coachning fastän det existentiella perspektivet är med i allting jag gör. Svenska litteratursällskapet får sedan bestämma om man vill anlita mig igen, säger Teir och berättar att hon har gett en offert om coachning till SLS.

Teir vill inte uppge vad hennes konsultering kostar utan att hon ger offerter utgående från kundernas behov.

En session i existentiell coachning på 75 minuter i hennes kontor kostar i alla fall 70 euro, uppger hon.

SLS vill inte säga vad Teirs konsultering kostade

Kommunikationschef Marika Mäklin på Svenska litteratursällskapet säger att Teir anlitades för att hon har lång erfarenhet av arbetsliv, förändring och ledarskap.

- Hon föreläste för förlagssektorn vid SLS och personalen var väldigt nöjd med föredraget, säger Mäklin som inte själv deltog.

Enligt Mäklin fattades beslutet om att anlita Teir av den operativa ledningen. Hon uppger att SLS utredde olika alternativ till föreläsare och att valet föll på Teir.

Teirs tidigare erfarenhet vägde in i beslutet.

- Teir har visserligen fått en del kritik i offentligheten men jag tror att vem som helst som haft den post som Teir haft hade varit föremål för kritik. Vi upplever att Teir med sin erfarenhet hade något att ge oss, säger Mäklin.

Finns det ett intresse inom litteratursällskapet att fortsätta anlita Teirs konsultföretag?

- Det finns ett intresse att anlita olika konsulter för olika uppdrag. Det är möjligt att det finns ett intresse i framtiden för Teirs företag men det är fortfarande öppet.

Mäklin vill inte säga vad litteratursällskapet betalade Teir.

- Jag kan inte gå in på några summor eftersom det handlar om affärshemligheter, men det är fullständigt rimliga priser. Vi följer marknadsvillkor, säger Mäklin som enbart går med på att säga att priset översteg hundra euro.

Diskussion om artikeln