Migri: Ökad risk för extremt våld i Afghanistan - men till Kabul kan asylsökande återsändas
Migrationsverket medger att säkerhetsläget i Afghanistan har förvärrats klart, men verket anser att det ändå inte automatiskt ger rätt till internationellt skydd.
I sin färska lägesrapport från Afghanistan säger Migri att våldet har nått en extremt hög nivå i flera områden, men det att en asylsökande uppger att hen kommer från ett visst område innebär inte att hen automatiskt ska få stanna i Finland under internationellt skydd.
I vissa delar av Afghanistan är risken för urskillningslöst våld extremt hög och till dessa områden återsänds ingen, säger Migri. Hit hör bland annat provinsen Helmand.
Kabul tillräckligt säkert
Det är alltså enligt Migri fortfarande möjligt för asylsökande att återvända till huvudstaden Kabul.
I ett pressmeddelande sägen verket att antalet civila offer har minskat något i år jämfört med fjolåret, men bombattentatet i Kabul den 31 maj 2017 höjde än en gång antalet döda och sårade.
För varje asylsökandes del utreds alltid möjligheten till intern flykt, det vill säga om det är möjligt att bosätta sig i en annan region i landet, men Migri påpekar att det inte gäller minderåriga barn som kommit till Finland utan vårdnadshavare.
Migri har också uppdaterat lägesrapporterna för Irak och Somalia.
I Somalia är det torkan som tvingar folk på flykt. Enligt Migri beviljas asylsökande från Somalia skydd på individuella grunder.
I Irak varierar säkerhetsläget men ingen återsänds till Iraks aktiva frontlinjer, säger Migrationsverket.
Konvertering ingen asylautomat
Asylsökande som har konverterat till kristendomen beviljas inte automatiskt asyl i Finland. Det framhåller Migrationsverket Migri.
Flera hundra asylsökande i Finland har uppgett att de har blivit kristna, och anfört konverteringen som asylskäl eftersom kristna förföljs i deras hemländer.
Enligt Migri räcker det ändå inte med att de asylsökande säger att de konverterat.
De måste kunna berätta mer om saken, till exempel vilken betydelse den nya tron har för dem.
Migri har bett bland annat Ekumeniska Rådet i Finland om hjälp med att utreda konverteringarna.