Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Unikt hus i Pargas tar form - nu lämnas bygglovet in

Från 2017
Uppdaterad 12.06.2017 14:37.
Malmen i Pargas centrum
Bildtext Huset ska byggas där var Tarmolahuset nu står, till höger.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Planerna på att bygga ett nytt hus på Köpmansgatan 7 i Pargas, där Tarmolahuset nu står, går framåt. Den här veckan ska bygglovsansökan lämnas in till Pargas stad.

Malmen i Pargas centrum
En skiss över det nya huset som planeras på Köpmansgatan 7 i Pargas.
Jämförelse av två bilder
Bilder: Yle/Johanna Ventus (vänster), Studio puisto/Heikki Muntola (höger)

Det nya huset ska heta Art House. Idén till huset uppkom 2014 i samband med Yles tv-serie "Ett nytt Pargas", då arkitekter besökte staden och visionerade hur Pargas kunde utvecklas.

- Idén är att få mer liv i Pargas centrum. Det är uppenbart att det behövs folk som bor här. Nu har vi med arkitektbyrån Studio Puisto utarbetat ett surrealistiskt hus, med rundade former och nytänk.

Företagaren Ted Wallin i Pargas.
Bildtext Ted Wallin framför Tarmolahuset, som får ge vika för det nya huset.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Meningen är att bygga något som lockar folk, inte något som passar in, säger Wallin. Huset ska bli en sevärdhet. I huset ska finnas 17 bostäder, affärsutrymmen och ett parkeringshus.

- Den stora grejen är att få ett Pargas med sevärdheter. Vi har ju Stefan Lindfors nya skulptur i Centralparken och så har vi hans skulptur också här på väggen av galleriet Art Bank. Även till Art House har vi funderat på att beställa konst av honom.

Stefan Lindfors verk "Moving Out"
Bildtext Stefan Lindfors myra pryder galleriet Art Bank.
Bild: Yle/Philip Stenkula

- Man ska se positivt på framtiden. Det att man ger sig in i ett sådant projekt, så måste det finnas en framtidsvision, konstaterar Wallin.

Ansökan för bygglovet lämnas alltså in under den här veckan. Stadsfullmäktige i Pargas godkände för ett år sedan ett markanvändningsavtal, som gör det möjligt att ändra detaljplanen för området på Köpmansgatan.

Diskussion om artikeln