Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Föräldrar oroliga över inomhusluften i Gammelbacka skola

Från 2017
Uppdaterad 13.06.2017 05:23.
Mårten Karlsson står med händerna i kors framför Gammelbacka skola
Bildtext Mårten Karlsson är orolig för sina egna och andra barns hälsa.
Bild: Yle/ Mira Bäck

Inomhusluften har redan länge varit ett problem i Gammelbacka skola i Borgå. Föräldrarna Heli och Mårten Karlsson är oroliga över inomhusluften i gula huset. För skolgångshandledare Sabine Heinonen är situationen så illa att hon måste byta arbetsplats.

Heli och Mårten Karlsson har två barn som från och med i höst båda kommer att gå i skola i Gammelbacka.

På gården finns baracker i vilka en del av undervisningen sker. Dessutom finns det ett litet vitt hus samt den ursprungliga skolbyggnaden, gula huset.

- Vissa saker har gjorts och vissa saker går framåt. Till exempel har det vita huset, där den gamla matsalen, gympasalen och klassrum finns, stängts på grund av mögel, säger Mårten Karlsson.

Inte undersökts

En del av undervisningen sker i gula huset, och nyligen byggdes en del av byggnaden om till en matsal för eleverna. I samband med det hittades fuktskador och den cancerframkallande substansen kreosot under matsalsgolvet.

- Är det 100 procent säkert att det inte finns kreosot i resten av huset? I ett av protokollen för arbetsgruppen för inneluften i Gammelbacka skola från november år 2016 står det att hela gula huset måste undersökas men det har inte gjorts, säger Mårten Karlsson.

Han har varit i kontakt med Borgå stad.

- När man frågar staden varför gula huset inte undersökts och när det kan göras har svaret varit att semestrarna börjar snart och det är svårt att få personerna sammankallade till ett möte. Det låter som att inget kommer att göras åt saken.

Mårten och Heli Karlsson sitter i ett klassrum i en barack i Gammelbacka skola
Bildtext Mårten Karlsson och Heli Karlsson har kontaktat Borgå stad, men inte fått några bra nyheter.
Bild: Yle/ Mira Bäck

Heli Karlsson har tidigare jobbat i en miljö med dålig inomhusluft och har därför blivit känslig för mögel. Om till exempel något av barnen vistas en längre stund i ett utrymme med mögel får hon symptom av deras kläder när de kommer hem. För att få bort mögellukten ur kläderna måste de tvättas med ättika.

Symptom

På det senaste föräldramötet fick Heli Karlsson symptom i det gula huset.

- Men det kan också ha berott på något annat, som stark parfym till exempel, säger hon.

Förra veckan vistades Mårten Karlsson en och en halv timme i gula huset. Då han kom hem började Heli Karlsson genast må dåligt.

- Då vet jag ju hur det kommer att vara i höst då min son och dotter sitter i gula huset i flera timmar dagligen. När de kommer hem så klär de av sig alla kläder på terrassen och går direkt i en ättiksdusch förän de alls kan komma in, säger Mårten Karlsson.

Paret Karlsson har en dotter som precis gått ut årskurs fyra och en son som börjar i ettan. Årskurs fyra undervisades i barackerna men både årskurs ett och fem undervisas i gula huset.

- Det är inte bara det att mina barn utsätts, utan alla barn som går i skola i gula huset. En i personalen har till och med slutat jobba här bara för att hon inte kan vistas där.

Svårt avsked

Sabine Heinonen har jobbat som skolgångshandledare i fem år i Gammelbacka skola. Från och med i höst byter hon jobb.

- Jag får en inre förflyttning på grund av inneluftsproblem. Jag kan inte vara i Gammelbacka skolas alla utrymmen och då kan jag ju inte hjälpa alla elever heller.

Vilka symptom Heinonen får beror lite på vilken typs inneluftsproblem hon utsätts för.

- Min röst försvinner och jag kan få astmatiska problem fastän jag inte har astma. Långvariga influensor, bihåleinflammationer, torra ögon, huvudvärk, allt möjligt.

Heinonen fick symptom nästan genast då hon började jobba i Gammelbacka skola. Först reagerade hon främst bara i det vita huset, men under de senaste två åren har hon också börjat få symptom i gula huset.

Gammelbacka skola, gula huset
Bildtext Det gula huset i Gammelbacka skola ställer till med huvudbry. Tidigare i år byggdes en del av huset om till matsal.
Bild: Yle/ Mira Bäck

- Efter att gula huset renoverades på hösten så klarar jag inte av att alls gå dit överhuvudtaget. Jag misstänker att det finns fuktskador eller något annat där och då golvet öppnades kom det in i alla andra utrymmen.

Heinonen har gått till läkaren flera gånger under de fem åren hon jobbat på Gammelbacka skola, dels för att få hjälp med sin egen hälsa, dels för att få sina symptom dokumenterade.

Begränsar livet

- Det känns inte bra att behöva byta jobb på grund av inneluftsproblem. Här finns ett bra arbetsteam och eleverna är härliga. Det har lovats nya utrymmen som skulle vara färdiga redan 2016 men inget händer, så jag kan inte stanna här längre.

Det finns flera skolor, fastigheter och butiker i staden som Heinonen inte klarar av att vistas i, antingen på grund av mögel eller andra problem med inneluften.

- När man blir så här känslig som jag och många andra så bär man det med sig hela livet. Man lär sig att leva med det genom att undvika vissa utrymmen och dofter, men det försvårar många saker, säger Heinonen.

Håll utkik

Mårten Karlsson uppmanar andra föräldrar att hålla utkik efter mögelsymptom.

- Om ni märker att era barn eller ni själva är trötta, att ögonen rinner eller att ni hela tiden har influensa, ta kontakt med hälsovården och undersök symptomen. Låt er inte tystas ner om de beror på dålig inneluft.

Mårten Karlsson kräver att staden grundligt undersöker det gula huset.

- Jag förstår att det kan vara svårt, men öppna det som bör öppnas, ta dit en mögelhund, gör olika mätningar. Vem tar ansvar över att barn och personal måste vistas i utrymmen som kanske är mögelskadade men som inte undersöks?Jag har inte fått något svar av staden. Senast jag kollade så var Ujula stadsdirektör.

Jukka-Pekka Ujula säger att han inte är insatt i inomhusproblemen i Gammelbacka skola och hänvisar till lokalitetsledningen.

- Det finns sakkunniga som vet mera. De tar situationen på allvar.

Diskussion om artikeln