Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sunplugged fixar konserter i Åbolands skärgård

Från 2017
André Lindholm öppnar solpanelerna på Pargas mobila solvagn.
Bildtext André Lindholm öppnar solpanelerna på Pargas mobila solvagn.
Bild: Yle/Niko Kotiranta

I Pargas kan du spela både unplugged och sunplugged i sommar. Som första stad i Finland har Pargas skaffat en solvagn, ett litet mobilt solkraftverk, som gör det möjligt att få elektricitet vid små tillställningar där elnät inte finns.

Nu kan man också på mer otillgängliga ställen i skärgården ordna utekonserter, mässor, bröllop eller liknande, med mikrofoner, högtalare, kaffekokare eller till och med någon ljusshow.

Nu hoppas Pargas stad bara att solen lyser över alla evenemang, för då är det bara att koppla fast solvagnen Sunplugged och dra iväg med den vart som helst i skärgården.

- Det enda som behövs är att det går väg ända fram, säger lokalföretagaren André Lindholm i Pargas.

André Lindholm
Bildtext André Lindholm.
Bild: Yle/Niko Kotiranta

Lindholm var med redan i fjol då man byggde en första version av vagnen, men den solvagn som blev färdig i början av juni är lättare och enklare att använda och transportera. Den är ett samarbete där elever vid Åbo yrkeshögskola också deltagit i konstruktionen.

Vagnen består av sex solpaneler staplade på varandra. Då man kommer fram till platsen för evenemanget skjuts panelerna isär och fälls upp, släpvagnen riktas mot solen och batterierna börjar laddas. En inbyggd omvandlare på släpvagnen gör att man direkt kan koppla in eluttaget.

Intresset för solenergi ökar hela tiden

Pargas stads miljövårdschef Carl-Sture Österman kan inte säga hur snabbt solvagnen betalar tillbaka sig, men det är egentligen inte fråga om någon stor investering.

- Vi ville ha en mobil energilösning, och det blev ett samarbete mellan olika instanser i Pargas stad, förklarar Österman. Kultursidan började, miljövårdssidan och näringslivssidan hakade på. Tanken är att den ska kunna hyras ut också till privatpersoner.

Pargas miljövårdschef Carl-Sture Österman
Bildtext Carl-Sture Österman.
Bild: Yle/Niko Kotiranta

Konstruktionen ska vara så enkel att faktiskt vem som helst ska kunna dra iväg med vagnen och sätta upp solpanelerna där de behövs. Om batterierna är laddade klarar man av att få el till ett evenemang också fastän solen inte lyser hela tiden.

- Intresset för solenergi blir hela tiden större, och också i skärgården vill allt fler ha miljövänliga lösningar, berättar Lindholm.

- Lösningen är unik, säger Österman. Tills vidare finns det ingen sådan här solvagn någon annanstans i Finland.

Diskussion om artikeln