Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Fortum satsar på virtuell verklighet vid kärnkraftverket i Lovisa

Från 2017
Uppdaterad 24.10.2017 12:50.
Simulatorn vid Lovisa kärnkraftverk
Bildtext Fortum har satsat mer än någonsin på kärnkraftverket i Lovisa, bland annat på en ny simulator för utbildning. Det kan ändå behövas mer investeringar för att trygga fortsatt driftstillstånd.
Bild: Yle / Petter Blomqvist

Fortum investerade närmare 100 miljoner euro i kärnkraftverket i Lovisa under fjolåret, mer än någonsin i kraftverkets historia. Mycket av satsningen ligger på ny teknik och säkerhetsförbättringar.

Vid kärnkraftverket har man nyligen tagit i bruk en splitterny, helt och hållet digital simulator för att träna nya operatörer för kärnkraftverkets båda reaktorer.

Simulatorn är en exakt kopia av reaktorernas kontrollrum där man under kontrollerade förhållanden kan öva på responsen för olika scenarion. Allt från vanlig drift till svåra och sällsynta olyckor.

– Att bygga en digital simulator med pekskärmar i stället för analoga kontoller är mycket billigare och är också mer flexibel, säger Eero Vesaoja, planeringsingenjör vid Fortum.

Den tidigare träningssimulatorn är närmare 40 år gammal, men används fortfarande i utbildningssyften.

Mer inveseringar kan bli nödvändiga

Kärnkraftverket har för närvarande driftstillstånd i ungefär 10 år till, Lovisa 1 fram till 2027 och Lovisa 2 till 2030.

Ulf Lindén håller upp en analog brytare framför en pekskärm i Lovisa kärnkraftverks simulator.
Bildtext Att simulatorn är digital är delvis en kostnadsfråga. Ulf Lindén säger att det är mycket billigare att använda pekskrämar och mjukvara än att använda analoga brytare som i det riktiga kontrollrummet.
Bild: Yle/ Petter Blomqvist

Ulf Lindén är platschef vid kärnkraftverket i Lovisa. Han säger att man för närvarande håller på att reda ut vad som skulle krävas för att ansöka om fortsatt tillstånd.

– Antagligen skulle det krävas ytterligare investeringar för att förnya vissa delar av kraftverket.

Kommer man att söka om fortsatt driftstillstånd?

– Vi håller på att utreda saken men det är i det här skedet inte klar. Utredningen blir färdig under 2018, säger Lindén.

Ny teknologi hjälper att öva på krissituationer

Samtidigt satsar man både virtuell och augumenterad verklighet på kärnkraftverket.

– Med teknologin så kan vi öva oss inför situationer som inte annars är möjliga att genomföra eller ens sannolika som bränder, eller till och med jordbävningar, säger Tero Repo vid Fortum.

Tero Repo demonstrerar hjälmen med utökad verklighet.
Bildtext Med den nya teknologin kan man bland annat se med värmekamera, eller 3D-modeller av diverse utrustning.
Bild: Yle/ Petter Blomqvist

Den virtuella verkligheten innebär till exempel ett datoranimerat kontrollrum där man kan interagera helt och hållet med miljön med hjälp av ett VR-headset.

Den augumenterade verkligheten fungerar genom att med hjälp av en hjälm med digitalt visir kunna se extra digitala element, till exempel en röntgenbild av en motor.

–Teknologin är i testningsskedet nu men det här är också något vi satsar på kommersiellt för att sälja till andra företag, säger Repo.

Diskussion om artikeln