Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

President Niinistö hoppas att en ny regering bildas fort

Från 2017
President Sauli Niinistö i Gullranda den 12 juni 2017.
Bildtext President Sauli Niinistö i Gullranda.
Bild: Lehtikuva

President Sauli Niinistö hoppas att en ny regering bildas så fort som möjligt. Niinistö säger att han diskuterat saken med statsminister Juha Sipilä (C).

Sipilä meddelade tidigare i dag att det inte finns förutsättningar att fortsätta samarbetet med Sannfinländarna i regeringen efter att Jussi Halla-aho valdes till ordförande.

- Frågan är nu i regeringspartiernas och statsministerns händer i Helsingfors, kommenterade Niinistö vid sitt sommarresidens Gullranda i Nådendal på måndagen.

President Niinistö säger att regeringskrisen inte kom som en direkt överraskning.

Hur allvarlig är situationen?

- I en demokrati och i ett parlamentariskt system går det ibland så att regeringen byts ut. Inte är vi är vi i någon allvarlig kris. Landet går vidare, säger Niinistö.

Är nyval en möjlighet?

- Enligt vår konstitution ska partierna försöka hitta en annan sammansättning från den sittande riksdagen, påpekar Niinistö.

Hittills har endast Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna sagt sig vara redo att förhandla om en ny regering. Enligt både SFP och KD är ett nytt regeringsprogram ett villkor för regeringsmedverkan.

Socialdemokraternas ordförande Antti Rinne skrev i sin tur på Facebook att SDP är berett att ta regeringsansvar, men det är möjligt endast via nyval.

Diskussion om artikeln