Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Polisen har inga medel för att söva ner vilda djur

Från 2017
Rådjur på gård.
Bildtext Arkivbild.
Bild: All Over Press

I fredags hade ett rådjur tagit sig upp på ett tak på Skatudden. Polisen var tvungen att avliva djuret och det här skapade en del arga reaktioner. Enligt överkonstapel Heidi Warelius har polisen inga medel för att söva ner vilda djur.

Enligt Warelius är det ganska vanligt att vilda djur avlivas eftersom det inte finns så många andra knep att ta till.

- Det är vanligt att vilda djur befinner sig på en körbana eller att de redan har skadats. Då är det ofta svårt att jaga djuret till skogs och därför är det enda alternativet att avliva djuret, menar hon.

För att söva ner ett djur måste en veterinär kallas in och djuret måste transporteras. Det här skulle innebära extra kostnader.

― Överkonstapel Heidi Warelius

Enligt Warelius har polisen heller inga medel för att söva ner vilda djur.

- För att söva ner ett djur måste en veterinär kallas in och djuret måste transporteras. Det här skulle innebära extra kostnader, säger Warelius.

Enligt Warelius är det vanligt att vilda djur upptäcks i stadsmiljöer. Övergivna älgkalvar irrar speciellt på våren och i början av sommaren omkring på platser där de inte borde vara.

Warelius säger att det alltid ska finnas en orsak till att avliva ett vilt djur. Ju större djuret är, desto större olycka kan de vanligtvis ställa till med och desto större anledning till att avliva djuret.