Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Neurolog: Barns huvudvärk oroväckande

Från 2017
En pojke sitter i skolan
Bild: Mostphotos/contrastwerkstatt

Barn och unga har betydligt mer huvudvärk än tidigare. Orsakerna är precis de samma som ger vuxna huvudvärk, det vill säga stillasittande och stress.

Neurologen och migränspecialisten Mikael Ojala säger att barn inte rör på sig tillräckligt utan anstränger både ögon och nacke då de stirrar på skärmar i oergonomiska ställningar. För tjugo år sedan hade barn sällan spänningshuvudvärk.

- Vuxna har alltid gjort skrivbordsarbete men då det gäller barn har situationen förändrats enormt, menar Ojala.

Vanligt i puberteten

En fjärdedel av barnen i dag lider av upprepad huvudvärk och den vanligaste orsaken till huvudvärk är spända muskler i nacken.

Antalet barn som har neurologisk ärftlig migrän har enligt Ojala inte ökat men också de har migränanfall oftare än barn för tjugo år sedan.

Mest huvudvärk har tonåringar i puberteten. Flickor har av hormonella orsaker mer både vanlig huvudvärk och migrän än pojkar.

Ohälsosamma levnadsvanor skrämmer mest

Ökad stress är en betydande faktor, men ohälsosamma levnadsvanor bekymrar Ojala mer. De är dessutom enklare att åtgärda än det ökade tempot i samhället.

Föräldrarna borde se till att barnet äter regelbundet, rör på sig, inte sitter för längre vid skärmar och inte dricker för mycket energidrycker. Sömn är också viktigt.

- Man måste också sova både regelbundet och tillräckligt. Precis som vuxna har också barn och unga i dag så mycket att göra att de inte har tid att sova, menar Ojala.

Vad blir det av de här unga då de blir vuxna om de har huvudvärk, trötthet och kanske psykiska symtom då de är femton?

― Mikael Ojala

Ojala rekommenderar inte att man ger barnen värktabletter eftersom det lätt blir en vana och inte råder bot på de bakomliggande orsakerna till spänningshuvudvärken.

Ett paket med värkmedicin framför ett tangentbord.
Bildtext Huvudvärkstabletter är inte en långsiktig lösning.
Bild: Tommi Pylkkö / Yle

Utvecklingen är enligt neurologen oroväckande framförallt för att den säger mycket om levnadsvanorna hos nästa generation vuxna.

- Vad blir det av de här unga då de blir vuxna om de har huvudvärk, trötthet och kanske psykiska symtom då de är femton, frågar sig Ojala.

Diskussion om artikeln